Hlavní obsah

Rybáři zuří, při výlovu se udusily tisíce ryb. Incident bude řešit policie

Foto: Seznam Zprávy

„Podle dostupných informací byl rybník vypuštěn proto, že se bude opravovat vypouštěcí zařízení. Ovšem rozum zůstává stát nad tím, proč z bahnitého terénu nebyly vyloveny všechny ryby,“ zlobí se rybáři.

Reklama

Sprostými slovy na adresu majitele rybníku Labuť nešetří západočeští rybáři. Při výlovu tady totiž uhynuly tisíce ryb, zřejmě se udusily bahnem. Šéf spolku, který se zabývá ochranou trofejních ryb, již podal trestní oznámení.

Článek

„Tisíce ryb. Kapři, amuři, sumci. Udušení z nedostatku kyslíku, zalepené skřele blátem,“ popsal na sociální síti situaci Martin Bejm. „Úsek má šest kilometrů od Žinkov až na Prádlo a padlé ryby jsou všude,“ dodal.

On i další rybáři ze západu Čech nyní na internetu zveřejnili fotografie z rybníku Labuť v obci Žinkovy nedaleko Nepomuku, v němž leží mrtvé ryby. „Mezi nimi i trofejní kusy! Někteří rybáři poukazují na to, že ryby uhynuly po výlovu, který byl proveden proto, že na rybníku dochází k opravě vypouštěcího zařízení. Na fotografiích, které kolují po internetu, jsou vidět uhynulé ryby nejen v rybníku, ale i pod jeho hrází,“ napsal rybářský web InRybar.cz.

Foto: Josef Dytrych

Jedna z uhynulých ryb.

Jak rybářský portál dodává, „rozum zůstává stát nad tím, proč z bahnitého terénu nebyly vyloveny všechny ryby. A proč je v bahně tolik rybích mršin? Proč je tam rybáři nechali?“

Josef Dytrych, předseda spolku Catch and Release CZ, který se zabývá ochranou trofejních ryb, již ve věci podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Domnívá se, že k úhynu ryb došlo vinou neodborného vypuštění. „Výlovem rybníka Labuť (Žinkovy) nešetrným způsobem došlo k značnému úhynu rybí obsádky, která byla ponechána na pozemku rybníka a taktéž v řečišti pod rybníkem. Tato rybí obsádka byla taktéž nasazena na přehradu Bory v Plzni, kde hyne,“ píše kromě jiného Dytrych v trestním oznámení.

Ryby byly podle něj navíc rozprodány i do soukromých revírů, ačkoliv to neschválila členská základna rybářů. Problém je v tom, že právě rybáři se svými členskými poplatky podílejí na zarybňování revírů, a událostmi na rybníku Žinkovy tak v podstatě přišli o svoje peníze.

Dytrychovo trestní oznámení na neznámého pachatele již mezitím získalo konkrétního adresáta. „Pachatelem“ je společnost Klatovské rybářství, majitel rybníka Labuť. Rybářství převzalo za incident plnou odpovědnost.

Foto: Josef Dytrych

Kvůli úhynu ryb již padlo trestní oznámení.

„Výlov rybníka byl nutný z důvodu plánované rekonstrukce bezpečnostního přelivu, který je v havarijním stavu. Věřte mi, že vlastní výlov rybníka, kterým trvale protéká řeka Úslava, nebyl jednoduchý a lovící udělali vše, co bylo v jejich lidských a technických možnostech. Chci ubezpečit, že nebylo záměrem naší společnosti jakkoliv poškodit rybí obsádku revíru a navazující řeky Úslavy,“ uvedl člen představenstva Václav Voráček.

Podle něj je už zbytečné řešit, co se mělo udělat jinak. „Bohužel, stalo se. Společnost Klatovské rybářství je jak majitelem rybníka, tak uživatelem rybářského revíru a zároveň prováděla výlov rybníka, proto přebíráme veškerou odpovědnost,“ dodal.

Foto: Martin Bejm

Mrtvé ryby v rybníku Labuť.

Voráček mírní vášně. Je podle něj nesmyslné osočovat pracovníky Českého rybářského svazu, jak se to děje v internetových diskusích a na sociálních sítích. „Oni rozhodně za vzniklou situaci nemohou. Své závazky při výlovu splnili, zajistili evidenci lovených ryb a dohled nad jejich vysazením do svazových vod a v rámci možností i ostrahu revírů v průběhu výlovu. Ihned po výlovu nás kontaktovali a průběžně řešíme likvidaci vzniklého stavu. Po vyřešení této krizové situace přijde na řadu jednání o kompenzaci. Naše společnost je dlouholetým partnerem Českého rybářského svazu na všech úrovních a věřte mi, že celá situace mě velice mrzí, a ujišťuji vás, že se k nápravě stavu postavíme čelem,“ uzavřel Voráček.

Reklama

Doporučované