Hlavní obsah

Rybářská vesnice duchů. Dron ukazuje, co udělá příroda s místem, kde 16 let už nikdo nežije

Drony se proletěly opuštěnou rybářskou vesnicí.Video: Johana Trešlová, Reuters

 

Reklama

Unikátní proměna místa sem nyní láká řady turistů. Většinu budov pohltil břečťan nebo vinná réva. Rybářskou vesnici na ostrově u čínského pobřeží opustila většina ze tří tisíc jejích obyvatel již v roce 2002.

Článek

Rybářská vesnice Chou-tchou-wan na ostrově u jižního pobřeží Číny je od roku 2002 zcela opuštěná. Město duchů se rozprostírá na útesech zahalených mlhou. Prázdné domy jsou pokryté šlahouny vinné révy a břečťanem. Dříve tu žily tři tisíce lidí, většina ale vesnici opustila kvůli nedostatečné infrastruktuře a špatné dostupnosti služeb.

Navzdory lezavému počasí ostrov nyní láká turisty z pevniny, které zajímá unikátní přeměna a postupný úpadek vesnice. Návštěvníci sem vyráží na lodi z města Šeng-šan, poté je taxi zaveze vzhůru do kopců, kde je hřbitov, z něhož je výhled na celou vesnici. Odtud vede strmá cesta dolů, do města duchů.

Čína je rybářskou velmocí, ale kvůli nedostatečnému vymáhání zákonů na ochranu podmořského života dochází ke strmému úbytku ryb v čínských vodách. Čína proto v devadesátých letech uvalila na rybolov sezonní zákazy.

Podle Čao Jie-čchina, profesora sociologie na Východočínské univerzitě v Šanghaji, je vesnice Chou-tchou-wan odrazem celé čínské společnosti. Promítá se sem rozsáhlejší migrační trend, kvůli kterému se řada Číňanů stěhuje z malých vesnic do velkoměst jako jsou Šanghaj, Šen-čen nebo Kuang-čou.

Reklama

Související témata:

Doporučované