Hlavní obsah

Rybníky bude možné postavit i bez povolení. Vodu budou chránit nové přehrady a také Ústava

Přehrady se mají budovat ve Vlachovicích na Zlínsku, Senomatech, Šanově a vzniknout má také nádrž Kryry.Video: Rudolf Požár, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stavbu rybníku bude nově možné pouze oznámit. Vyrůst má také sestava nových přehrad. A vodu chtějí experti chránit také Ústavou.

Článek

Schvalování stavebního povolení pro stavbu rybníků by mělo být rychlejší. Výstavbu nádrže do velikosti dvou hektarů s hloubkou hráze 1,5 metru na vlastním pozemku by dokonce stačilo pouze oznámit.

„Jednoduše řečeno chceme, aby stavební povolení netrvalo tři roky a stavba tři měsíce. Obrazně řečeno, chceme to hodně zjednodušit,“ slibuje ministr zemědělství Miroslav Toman. Zadržení vody v krajině je jeden ze zásadních bodů v boji se suchem.

Chystá se také výstavba vodárenských nádrží v regionech s nedostatkem zdrojů pitné vody. Přehrady se mají budovat ve Vlachovicích na Zlínsku, Senomatech, Šanově a vzniknout má také nádrž Kryry. Naplnit vodou se má suchý poldr Skalička na řece Bečvě.

Hladina Novomlýnské nádrže se zvedne o 35 centimetrů. Zadržená voda bude využívaná k zavlažování 500 hektarů polí a vinic v okolí. V plánu je zavodnit také Lednicko-valtický areál. Připojením dalších řek se má posílit napouštění přehrady Hubenov a Souš v Jizerských horách.

„Někdo říká, musíme mít mokřady, někdo přehrady, někdo rybníky. Já tvrdím jednu věc. My ty věci musíme dělat souběžně. Jedna věc nevyřeší ten komplex,“ vysvětluje Toman.

Změny přinese i chystaná novela vodního zákona. Využívat by se mohla vyčištěná odpadní voda. Do konce roku se zmapuje rozmístění meliorací, které se budou následně upravovat. Některé meliorace lze totiž využít pro zadržování vody v polích.

Ministerstvo pro místní rozvoj chce změnit dokonce územní plánování tak, aby bylo jeho součástí povinné zadržování vody. V říjnu budou vypsány dotace na vsakovací pásy u silnic nebo zadržování dešťovky u domů.

„Motivace by byla v tom, že kdo přijde s návrhem řešení, jak zadržet vodu v krajině v rámci intravilánu obce, by mohl dostat bodové zvýhodnění,“ vysvětluje pravidla rozdělování peněz ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

V horizontu jednoho měsíce tým odborníků zváží ústavní ochranu vody. Vyřešení problémů se suchem ministr životního prostředí Richard Brabec považuje za nejvyšší veřejný zájem této země. Odvrácenou stranou sucha je podle Brabce hrozba povodní.

„Větru ani dešti neporučíme. Zkoušeli to jiní a nedopadlo to moc dobře. Měli bychom v této věci být pokorní, musíme se adaptovat, nebo zahyneme,“ prorokuje nadneseně Brabec. Více se podle něj musí spolupracovat s týmy vědců, které by připravily konkrétní projekty.

Minulý týden dosáhlo sucho letošního rekordu, ve středu bylo na 94 procentech rozlohy České republiky. Díky víkendovým dešťům sucho kleslo na 87 %. Extrémní nedostatek vody je přitom na 57 % území.

Hydrologické sucho panuje na více než polovině českých a moravských toků. V řekách teče pouze čtyřicet procent vody. V extrémních případech protéká některými potoky jen 5 procent oproti normálnímu stavu.

Nedostatek vláhy způsobil zemědělcům podle prvních odhadů škody za 11 miliard korun. Část škody ve výši až dvou miliard by podle Tomana mohl kompenzovat stát. Přesná čísla ještě zveřejní vláda.

Reklama

Doporučované