Hlavní obsah

Ryby konzumované v Hongkongu mohou způsobovat rakovinu. Mikroplasty v jejich tělech jsou karcinogenní, říká Greenpeace

Těla některých ryb u čínského pobřeží jsou plná plastů.Video: Greenpeace, Reuters

 

Reklama

Hongkong se potýká s dvaapůlkrát větším znečištěním pláží než Amerika a ryby zde jsou plné plastů, tvrdí organizace Greenpeace. Nejvíce mikroplastů se nalezlo u cípalovitých ryb, které mají obyvatelé na svém jídelníčku denně. Částice mikroplastů v rybách ale mohou způsobovat rakovinu, a to i těhotným ženám a jejich dětem.

Článek

Až 60 procent v Hongkongu běžně konzumovaných cípalů obsahuje velké množství mikroplastů. Uvádí to zpráva organizace pro ochranu životního prostředí Greenpeace s tím, že v útrobách některých těchto paprskoploutvých ryb výzkumníci našli až 80 kousků plastových předmětů.

Problém se ale týká i 170 dalších různých mořských druhů, včetně mušlí nebo humrů. Výskyt mikroplastů v takovém množství ryb podle organizace zvyšuje pravděpodobnost přítomnosti toxinů na jídelních stolech.

„Bude to pro nás představovat velké riziko – mikroplasty nejdřív ovlivňují zdraví ryb. My je pak jíme, spolu s toxiny, které jsou vstřebány na povrchu těchto mikroplastů. U některých z těchto toxinů bylo dokázáno, že mohou způsobit rakovinu nejen všem dospělým lidem, ale i těhotným ženám a jejich dětem,” vysvětluje za organizaci Greenpeace Chan Hall Sion.

Hongkong s přítomností mikroplastů bojuje dlouhodobě. Podle tamní Univerzity pro vzdělávání se na plážích čínského pobřeží nachází až pět tisíc mikroplastických částic na metr čtvereční. To je téměř dvaapůlkrát více než ve Spojených státech.

Reklama

Doporučované