Hlavní obsah

Rychlé šípy slaví 80 let, je to poznat i na internetu

Google oslavil 80. výročí vydání prvního dílu Rychlých šípů.Video: Šimon Trantina

 

Reklama

17. prosince 1938, přesně před osmdesáti lety, vyšel v časopise Mladý hlasatel první díl slavného komiksu Rychlé šípy. Jubileum uctila i firma Google, která pro den výročí upravila svou domovskou stránku na počest Jaroslava Foglara a jeho nejznámějšího díla.

Článek

Logo Googlu pro 17. prosinec bylo obohaceno o legendární postavy Mirka Dušína, Jarky Metelky, Jindry Hojera, Červenáčka, Rychlonožky a psa Bubliny. Speciální verze je lokalizována pro Českou republiku a Slovensko.

Tím však pocta Rychlým šípům nekončí, pod políčkem pro vyhledávání je i možnost prohlédnout si byt autora komiksu „Jestřába“ Jaroslava Foglara v režimu Street View. Ten byl po jeho smrti v roce 1999 zapečetěn, zpřístupněn byl až letos. Televize Seznam zde v dubnu natáčela, i na to se můžete podívat v přiloženém videu.

Obrázkový seriál Rychlé šípy (původně Černí jezdci) začal vycházet 17. prosince roku 1938, když v časopise Mladý hlasatel, tehdy ještě pod jménem Malý hlasatel, vyšel první příběh chlapeckého klubu. S větším počtem dílů redakce nepočítala, pokračování vycházela z důvodu velkého zájmu čtenářů.

Rychlé šípy vycházely po dobu 51 let až do roku 1989. Příběhy vždy psal Jaroslav Foglar, na vizuálním zpracování se vystřídalo více kreslířů. Komiksy mívají velmi často morální poselství zejména pro mládež. Hlavní postavy, zejména vůdčí osobnost a vedoucí klubu Mirek Dušín, jdou jasně příkladem.

Kromě komiksových vydání vyšly i tři romány věnující se dobrodružstvím Rychlých šípů na tajemných Stínadlech – Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta. Jaroslav Foglar nikdy neprozradil, zda byly Rychlé šípy založeny na skutečných událostech či inspirovány reálnými lidmi.

Po dobu existence se seriál potýkal s problémy a vynucenými přestávkami kvůli vlivu totalitních režimů. Za druhé světové války musely Rychlé šípy pomáhat vzdělávat českou mládež v německém jazyce, za komunismu do jejich příběhů zasahovala cenzura.

Reklama

Související témata:

Doporučované