Hlavní obsah

Rychle to proočkujte, tlačil Babiš na ústav, kde dali vakcíny i příbuzným

Foto: Vlada.cz

Očkujte rychle, zněl ještě ve středu ráno příkaz od Andreje Babiše. Po zveřejnění faktu, že Státní zdravotní ústav očkuje své lidi a jejich příbuzné, mluví premiér o excesu.

Reklama

Ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský přijal politickou odpovědnost za aféru s očkováním. Avšak přiznal také, že byl pod velkým tlakem z nejvyšších míst, aby vakcíny aplikoval co nejrychleji.

Článek

Ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský dostal ve středu ráno SMS zprávu od premiéra Babiše. Plynul z ní jasný pokyn: Očkujte co nejrychleji. Plán, jak to ústav měl udělat a komu vakcíny přidělit, ale jeho šéf nedostal. Také proto nabídl vakcíny zaměstnancům a jejich rodinným příslušníkům.

Tento detail, který přibližuje okolnosti první velké aféry očkovací akce proti covidu-19 v České republice, potvrdil Pavel Březovský Seznam Zprávám jen krátce poté, co na své místo v čele významné zdravotnické instituce nuceně rezignoval.

Smetla ho zjištění Seznam Zpráv, že ve Státním zdravotním ústavu byli očkováni pracovníci, kteří podle vládní očkovací strategie rozhodně nepatří mezi ty, kdo by měli vakcínu proti zákeřnému viru dostat mezi prvními. A dokonce - že ústav poskytl vakcínu i příbuzným svých pracovníků.

Krátce po rezignaci se Pavel Březovský uvolil ke krátké komunikaci o tom, co se v jeho ústavu vlastně stalo.

Připustil, že byl kvůli vakcínám, které jeho ústav minulý týden dostal, pod velkým tlakem. Dokonce dostal od nadřízených pokyny, aby vakcíny byly co nejrychleji spotřebovány.

„Ano, máte správné informace,“ uvedl ředitel Březovský po rezignaci. „Ale musím přijmout politickou odpovědnost. Bohužel to tak je,“ napsal v SMS zprávě.

A poté potvrdil i to, že právě ve středu ráno, kdy už byla očkovací akce v ústavu třetím dnem v plném běhu, se tlak ještě zvýšil.

„Ano,“ odpověděl na otázku, zda jsou pravdivá zjištění, že mu v mobilním telefonu přistála esemeska od premiéra Babiše, jejíž pokyn vyzněl jasně: Proočkujte to co nejrychleji.

Premiér Babiš se zatím k očkovacímu skandálu ve Státním zdravotním ústavu staví tak, jako by se akce neúčastnil.

Ve čtvrtek dopoledne na tiskové konferenci na otázku Seznam Zpráv, zda s vedením Státního zdravotního ústavu osobně o průběhu očkování jednal, neodpověděl. Řekl, že jí nerozumí. Redakce se pokusila jasný dotaz zopakovat, nešlo to. Mikrofon přestal fungovat.

Odpoledne však Andrej Babiš na Twitteru vydal prohlášení, v němž způsob, jakým byla na ústavu vakcína rozdělena, rozhodně odsuzuje.

„To, co se stalo ve Státním zdravotním ústavu, je absolutně nepřijatelné. Takovéto excesy se nemůžou a nesmí opakovat,“ píše se na profilu premiéra s dovětkem, že rezignaci ředitele Březovského vítá.

Redakce proto odpoledne poslala premiérovi opětovný dotaz, zda by svoji účast na očkovací akci přiblížil. Na odpověď zatím čekáme.

Podle informací Seznam Zpráv totiž bylo vedení Státního zdravotního ústavu pod tlakem nadřízených kvůli očkování už od minulého týdne. Zdroje redakce hovoří o tom, že bylo třeba rychle aplikovat vakcíny, protože za tempo, jakým se dosud proti covidu-19 očkuje, je vláda kritizována.

Zpráva z Ministerstva zdravotnictví, že do Státního zdravotního ústavu přijde tisícovka vakcín od Pfizer/BioNTech, však už minulý týden vedení ústavu zaskočila. Ze zdrojů blízkých vedení ústavu nebylo totiž jasné, komu a jak se mají dál vakcíny distribuovat.

„Mohli jsme pouze sloužit jako distribuční centrum, my nemáme výjezdní tým, který bude někam jezdit a někde očkovat. Ale nebyly stanoveny podmínky, kdo si to od nás bude brát,“ uvedl zmíněný zdroj s tím, že žádné konkrétní požadavky a pokyny, co s vakcínami dělat, ústav nedostal.

Ve středu večer ministr zdravotnictví Jan Blatný potvrdil, že Státní zdravotní ústav plato vakcín dostal. O tom, že by byly určeny k další distribuci, však nemluvil. Z jeho slov spíš vyplynulo, že byly určeny pro vnitřní potřebu.

Podle očkovací strategie schválené vládou měli zaměstnanci Státního zdravotního ústavu získat vakcínu později. Nyní, v první fázi, se měla dostat mezi seniory v pečovatelských domech a lékaře či zdravotní pracovníky, kteří jsou v kontaktu s covidovými pacienty. Tací v ústavu nepracují.

Mezi 450 zaměstnanci, které ústav má, je navíc pouze pár desítek lékařů, kteří ke všemu s pacienty přijdou do styku pouze ojediněle.

Ministr Blatný ve středu uvedl, že ústav zajišťuje chod laboratoří, které pracují s infekčními vzorky, či laboratoří, které zkoumají výskyt nové mutace koronaviru.

„Je tam velká řada lidí, kteří pracují s infekčním materiálem, ale v žádném případě to neospravedlňuje to, co přinesly některé weby,“ uvedl s narážkou na informace Seznam Zpráv, že v ústavu byli očkováni i lidé z IT oddělení nebo příbuzní pracovníků.

Reklama

Doporučované