Hlavní obsah

Rychlejší oddlužení pro děti, internetová výzva děsící obchody a nedostatek léků

Den očima reportéra Petra Švihela.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Události z 10. července, které zaujaly reportéra Petra Švihela.

Článek

Sněmovna schválila rychlejší oddlužení dětských exekucí. Jde o problém, který se v Česku týká zhruba 6 500 dětí. A další desítky tisíc mladých se vypořádávají s dluhy z dětství. Ty vznikly například z neplacení za komunální odpad nebo z pokuty za jízdu načerno. Nově Poslanecká sněmovna schválila, že dětští dlužníci se budou moci oddlužit v takzvaném zrychleném režimu, tedy za tři roky. Návrh musí ještě projít Senátem a podepsat prezident.

Kvůli nové internetové výzvě musejí obchody hlídat zmrzlinu. Ještě ani neskončila vlna videí, kdy se lidé snaží otevřít lahev vody kopem, a už se o slovo přihlásila další „soutěž“ na sociálních sítích. Říká se jí Ice Cream Challenge a v podstatě jde o to, že se lidé natáčejí, jak olíznou během nakupování zmrzlinu, kterou následně vrátí do regálu. Většině lidí to přijde nechutné. A problémy to způsobuje i obchodním řetězcům. Ty raději mrazáky zamykají nebo kolem nich hlídkuje ostraha.

Reálnější problém ale zažívají středoevropské lékárny. Jen den poté, co jsme informovali, že v Česku chybí novorozenecké kapky s vitaminem D, se objevila zpráva, že Poláci musejí pro řadu léků jezdit přes hranice k nám. Například pro léky na štítnou žlázu, cukrovku nebo epilepsii.

Celý týden a k tomu ještě patnáct minut vydrželi čeští potápěči pod vodou. Český rekord tak dvojice potápěčů překonala o více jak 66 hodin. Čas trávili ve speciální kabině o rozměrech dva metry na šířku a šest metrů na výšku.

Během své návštěvy anglického města Cambridge se 93letá královna Alžběta II. nebála ani lopaty. Odložila svou kabelku a zasadila strom. Vzhledem ke svému věku tak vzbudila vlnu obdivu mezi Brity, kteří ocenili i její střídmou odpověď, že je „perfektně schopná zasadit strom“.

Reklama

Doporučované