Hlavní obsah

Rychlejší výstavba a méně byrokracie. Poslanci schválili stavební zákon

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Nový stavební zákon by podle jeho autorů měl zrychlit výstavbu a snížit byrokracii. Ve středu ho těsně schválila sněmovna. Opozice novelu kritizuje, vadí jí, že veškeré stavební úřadu přejdou z obcí pod stát.

Článek

Sněmovna ve středu schválila nový stavební zákon. Má nahradit dosavadní zákon z roku 2006 a má zrychlit a zjednodušit stavební řízení. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) si od něj mimo jiné slibuje, že zajistí dodržování stanovených lhůt. Cílem MMR také je, aby občan díky digitalizaci nemusel na úřad chodit.

Sněmovna zákon schválila proti původnímu vládnímu návrhu tak, že veškeré stavební úřady přejdou pod stát. Budou spadat pod Nejvyšší stavební úřad a budou organizovány podobně jako třeba finanční úřady. Část opozice ale tento princip odmítá a tvrdí, že to ochromí stavební řízení. Neuspěl návrh ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN, aby část úřadů zůstala při obcích.

Pro nový zákon hlasovalo 92 poslanců, zapotřebí jich bylo 88. Zákon odolal návrhu na zamítnutí, který vznesli Piráti. Zákon odmítli podpořit poslanci KSČM, kterým vadilo to, že prošel návrh, který ruší požadavek na přímé osvětlení a větrání u obytných místností.

Nyní zákon dostane k projednání Senát. Zákon má platit od 1. července 2023, ale už od ledna příštího roku bude moci začít nabírat nové úředníky. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) již dříve řekla, že do státní správy by ze současných stavebních úřadů mohlo přejít 5000 až 6000 lidí. Podle MMR ubude úředníkům až 40 procent agendy.

Reklama

Doporučované