Hlavní obsah

Rychlost mizení tropických lesů loni dosáhla 30 fotbalových hřišť za minutu

V roce 2018 se vykácelo 12 milionů hektarů tropických lesů.Video: Filip Kalčák

 

Reklama

Loni se v tropických oblastech odlesnilo 12 milionů hektarů, to odpovídá zmizení 30 fotbalových hřišť za minutu. Mezi hlavní aktéry deforestace patří státy jako Brazílie, Demokratická republika Kongo nebo Indonésie. Informovala o tom BBC s odvoláním na web Global Forest Watch.

Článek

V tropických oblastech zmizela minulý rok lesní plocha o rozloze 12 milionů hektarů. Tropické lesy se tak každou minutou zmenšovaly o plochu 30 fotbalových hřišť. Informoval o tom web britské televize BBC.

Ačkoli oproti letům 2016 a 2017 byl zaznamenán pokles, stále se jedná o čtvrté největší číslo v historii měření, které započalo v roce 2001. Deforestaci monitoruje web Global Forest Watch.

„Jelikož jsme zaznamenali mírný pokles, trochu to svádí k oslavám,“ řekl pro BBC Frances Seymour z organizace World Resource Institute, která řídí aplikaci Global Forest Watch. „Nicméně pokud se podíváme na křivku posledních 18 let, je zřejmé, že celkový trend je stále vzrůstající. Bitva ještě není vyhraná.“

Nejvíce postiženou oblastí na světě je amazonský prales, kde žije přibližně 20 milionů lidí. Lesy minimálně pro část z nich znamenají jedinou možnost pro zajištění přístřeší a obživy. Stromy jsou pro lidstvo mimo jiné klíčové, neboť při fotosyntéze produkují kyslík a zadržují oxid uhličitý.

„Každá ztráta hektaru znamená, že naplnění děsivých scénářů o změnách klimatu je o krok blíže,“ sdělil Seymour.

Při procesu odlesňování jsou také v ohrožení vzácné živočišné druhy jako například jaguáři, tygři nebo orangutani.

Mezi hlavní aktéry odlesňování patří státy jako Brazílie, Demokratická republika Kongo nebo Indonésie. Poměrově byla ztráta největší na ostrově Madagaskar. V roce 2018 se tam vykácela dvě procenta všech tamních lesů.

Států, kde dochází k výrazné deforestaci, přibývá. V roce 2002 se Brazílie s Indonésií podílely 71 procenty na celkové roční deforestaci, v roce 2018 byl podíl „jen“ 46 procent. Indonésie navíc zaznamenala nejnižší ztrátu tropických lesů od roku 2003.

Reklama

Související témata:

Doporučované