Hlavní obsah

Úřad dopředu psal, kdy mohou rychlotesty selhat. I tak je stát nasadil

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

V prvních dnech onemocnění koronavirem jsou rychlotesty nespolehlivé. Snímek je ilustrační.

Reklama

Podle ostravských hygieniků rychlotesty v 80 procentech případů selhaly - ukázaly jako nakažené lidi, kteří byli zdraví. Dokument Státního zdravotního ústavu naznačuje, proč se to stalo. Testy mají jen „podpůrnou roli“.

Článek

Ostravští hygienici vystoupili v pondělí se zjištěním, že takzvané rychlotesty na přítomnost koronaviru jsou podle nich nespolehlivé. V 80 procentech případů prý selhaly: označily za nemocného člověka, u kterého pak další test ukázal, že ve skutečnosti koronavirem nakažen není.

„My jsme si je ověřili v sobotu ve Fakultní nemocnici Ostrava, bohužel ta chybovost byla poměrně velká,“ řekla krajská hygienička Pavla Svrčinová.

Doplnila, že testy vykazovaly falešně pozitivní i falešně negativní výsledky. „Testovali jsme ty, kteří vyhledali odběrové místo. Naštěstí jsme byli tak prozíraví, že se okamžitě odebíraly i vzorky na klasické vyšetření a to nám právě prokázalo chybovost testů,“ uvedla Svrčinová.

Podle informací Seznam Zpráv však byli přesně před touto možností lékaři a hygienici varováni. Rychlotesty, které dorazily před několika dny z Číny, totiž skutečně nedokážou spolehlivě zjistit nákazu v počáteční fázi.

Podle dokumentu Státního zdravotního ústavu, který dorazil do řady nemocnic a dalších zdravotnických zařízení už začátkem března, mají rychlotesty pouze „podpůrnou roli“.

Výňatek z dokumentu: Co sdělil zdravotníkům Státní zdravotní ústav

Foto: Seznam Zprávy

Upozornění Státního zdravotního ústavu z 1. března: Pomocí rychlotestů se nedá spolehlivě zjistit, kdo je nakažený.

Státní zdravotní ústav zdravotníkům vysvětlil, že rychlá metoda testování nepokrývá takzvané imunologické okno. Tedy prvních pět až sedm dní od nákazy, kdy je člověk nejvíce infekční a kdy si ještě netvoří protilátky. Právě na přítomnost protilátek jsou totiž rychlotesty zaměřeny.

„Test není testem diagnostickým,“ upozornil doslova Státní zdravotní ústav.

Jinými slovy: podle ústavu je lepší pomocí rychlostestů ověřovat situaci až ke konci karantény - to, jestli je člověka, u něhož bylo podezření na koronavirus, nutné dál izolovat. To znamená, zda si jeho tělo vytváří na konci karantény protilátky, což by naznačovalo, že u něj skutečně nákaza propukla.

Ostatně i ostravští hygienici v pondělí uvedli, že rychlotesty zřejmě začnou používat u lidí, jimž končí karanténa a nebyli předtím - důkladnou metodou - prověřeni, jestli virus mají.

„Už od začátku jsme nějaká podezření měli a myslím si, že se potvrzuje, že to rozhodnutí bylo správné. Pak přišlo rozhodnutí použít to jako rozdělovací test a ukázalo se, že to nelze,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Reklama

Související témata:

Doporučované