Hlavní obsah

Rychlotesty už jsou v Česku, pomohou hlavně v uzavřených oblastech

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Česko má 150 000 rychlotestů, které dorazily z Číny. Pomoci mají hlavně při rychlém zjištění, že je člověk nakažený koronavirem. Výsledky testů jsou už za 29 minut.

Článek

Do Česka dorazila v noci z Číny první várka rychlotestů na nový typ koronaviru. Na palubě letadla bylo celkem 150 000 kusů a ihned byly distribuovány do nemocnic a dalších míst. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly test specifikuje, v jaké fázi onemocnění nakažený je. „Testy využijeme pouze u jedinců, kteří mají nějaké příznaky,“ řekl.

Lékařům tak pomůže mnohem rychleji zjistit, zdali je dotyčný nemocný. Pokud bude výsledek negativní, neznamená to ale stoprocentní jistotu. „Nemohou nahradit stávající, jen je v některých případech doplní. Rychlotest potvrdí, že je pacient pozitivní na koronavirus,“ uvedl ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba. Výsledky testů jsou už za 29 minut. V případě pozitivního výsledku ale bude nutné odebrat výtěr z nosohltanu a projít klasickým testem.

Rychlotesty indikují případnou nákazu ze vzorku krve, zatímco klasický test vyhodnocuje stěry z nosohltanu. Vzhledem k velkému zatížení laboratoří se ale na výsledky čeká i dva dny.

Do Olomouckého kraje míří 4000 rychlotestů na koronavirus. Urychlí testování především v oblasti Litovelska a Uničovska, která je od pondělka uzavřená kvůli šíření koronaviru. V uzavřené oblasti bude také po dohodě se starosty postavena mobilní stanice pro odběry, řekl dnes novinářům hejtman kraje Ladislav Okleštěk (ANO). Měřit tam budou lidi na doporučení hygieniků.

„Domluvili jsme se, že vybudujeme mobilní odběrnou stanici, kde budou moci lidé přicházet na základě výzvy z hygieny a bude jim tam proveden odběr. Pracujeme na tom, úzce spolupracujeme s armádou a vojenskou policií. Odběrová stanice je schopna vyrůst do 24 hodin poté, co se na tom dohodneme se starosty,“ uvedl hejtman. Stát bude podle něj na periferii zasaženého území. Po zřízení stanoviště volá například starosta Litovle Viktor Kohout. „Jde o to, aby ti lidé měli jistotu, aby se mohli uklidnit. Nervozita i rodičů je neskutečná,“ řekl dnes ČTK starosta.

Hejtman dnes odmítl, že by se v kraji netestovalo. Upřesnil dnešní informace hygieniků s tím, že v úterý bylo odebráno 36 vzorků, dnes do 11:00 dalších 14 vzorků. Podle informací ČTK dosud odběry v celém kraji prováděla pouze jedna posádka záchranné služby, která byla dnes podle její ředitelky Andrey Rakovičové posílena o posádku zahrnující řidiče a zdravotní sestru z Vojenské nemocnice Olomouc.

„Když jsme s odběry začínali, za den měla posádka osm až deset odběrů. Dnes je každá posádka schopna udělat 30 odběrů denně,“ řekla dnes ČTK ředitelka Záchranné služby Olomouckého kraje. Uvedla, že posádky vyjíždějí jak do uzavřené zóny, tak mimo ni, a to vždy na pokyn hygienické stanice.

Okleštěk řekl, že hejtmanství má v záloze pro tyto účely dalších 11 posádek, dohromady by jich tak mělo být k dispozici 13. „V této chvíli můžeme vycházet z možnosti testovacího materiálu. Pokud dnes přijde 4000 testů, musíme vyřešit, jak s tím naložíme. Právě proto chci, aby tam vyrostlo pevné odběrové místo,“ doplnil hejtman.

Všechny rychlotesty na koronavirus budou podle hejtmana sloužit těm, koho k testu určí krajská hygienická stanice na základě klinických příznaků. Zatím tedy nepůjde o žádné samoplátce. Rychlotesty budou kromě uzavřené oblasti sloužit i pro celý Olomoucký kraj a půjdou také do některých nemocnic. „Pokud budou tyto rychlotesty sloužit ke svému účelu, jak mají, je tento počet pro kraj dostačující,“ dodal hejtman.

Reklama

Související témata:

Doporučované