Hlavní obsah

Rýma a viróza u malých dětí? Buďte za ni rádi, říká pediatr

Jak se připravit na nemoci při nástupu do školky? „Připravte se na to, že děti budou nemocné,” říká Jan Boženský, primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pravidelný pořad pro mámy od mámy – v něm deník rok a půl staré holčičky a pár praktických rad od pediatra. Tentokrát na téma imunita a dětské virózy.

Článek

Rýma, kašel, viróza. Chcete se jí u dětí vyhnout? Teď už jste bez šance. V době, kdy virózy začínají, už pro imunitu dětí neuděláte nic. „V té chvíli bych spíš počkal a respektoval to, že virová infekce přijde a děti se s ní setkají,” říká Jan Boženský, primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice .

Zároveň však rodiče uklidňuje. S troškou nadsázky – za každou rýmu u dětí či u dospělých máme být rádi. „Je dobře, že jsme nemocní, náš imunitní systém je na to připravený. Je to vlastně taková armáda, která je připravená bojovat. Když ji nenecháte pracovat, ona si tu cestu najde, ale špatnou cestu. Když tam nedáte ten virový infekt, ona půjde do alergických a autoimunitních onemocnění,” dodává Boženský.

A jak tedy imunitu posilovat? Snažit se, aby děti vyrůstaly zdravě. Základem je kvalitní strava. U těch nejmenších kojení, pak dostatek ovoce a zeleniny v přiměřené míře a pravidelně.

„Měli bychom dbát i o střevní mikrobiotu, tady mluvíme o prebioticích a probioticích. Pak samozřejmě o vitamínech. Dnes se ukazuje, že velká část dětí má problém s příjmem vitamínu C a není dostatečně saturovaná. Každé období dítěte má svá specifika. Jinak budeme přistupovat k dítěti, které má 6 měsíců a jinak k dítěti, co má dva roky,” dodává Boženský s tím, že pokud je potřeba lehce zvýšit příjem vitamínů třeba formou potravinových doplňků, je potřeba udělat to dva měsíce před nástupem období virových a chřipkových infekcí.

Reklama

Doporučované