Hlavní obsah

Rytmem se snaží vyprávět příběhy. Bubeník Tokhi vydává novou desku

Perkusionista Tokhi spustil nový projekt Royal Squad. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Energie v každém úderu. Bubenická skupina Tokhi & the Groove Army představuje nový projekt, díky němuž se už tento měsíc můžeme těšit na nové debutové album - má všem ukázat, že i rytmus beze slov dokáže vyprávět příběhy.

Článek

Tokhi má rytmus v krvi. Mladý energický bubeník opravdu skvěle hraje na bicí. Spolupracoval třeba s Karlem Gottem, Ilonou Csákovou nebo Pavlem Šporclem. Sám sebe ale označuje za perkusionistu. Tedy člověka, který k vytváření rytmu nepotřebuje jen klasickou soupravu bubnů.

„Jsem z hudební rodiny, táta hrál na violu, když jsem byl malinký. Máma hodně poslouchala muziku, zpívala si. Bylo to pro mě takové automatické. Šel jsem na základku s rozšířenou hudebkou, chodil jsem do ‚zušky‘. Věnoval jsem se muzice prostě odmalinka a přišlo mi to přirozené,“ říká perkusionista Tokhi.

Mladý hudebník koncertoval po celém světě, včetně USA nebo Číny. Z Asie si přivezl ještě jednu dovednost - sound healing - léčení rytmem pomocí tibetských mís.

„Lidé jenom leží a vnímají vibrace a zvuk. Díky tomu se dostává mozek do jiné úrovně vnímání a odbourává to stresy a bloky. Je to nejjednodušší forma meditace, protože člověk, jak vnímá zvuk, tak nemá čas honit tisíce myšlenek, co v mozku létají každou chvíli,“ vysvětluje hudebník.

Teď ho ale nejvíc zaměstnává něco jiného - spolu se svou skupinou the Groove Army spustil Royal Squad. Projekt, který je má z malé zkušebny vyvést na velká koncertní turné. A díky němuž v dubnu vydávají nové album.

„Začali jsme z toho dělat skladby, písně, i když tam není text a chybí slova. Je to plnohodnotný koncert. Má to melodickou linku, jsou tam samply, je tam DJ a bicí sada,“ dodává Tokhi.

„Každý song má zhruba 90 různých zvukových stop, které jsou smíchané dohromady. Používáme tam převážně zvuky akustické, ale základ máme i nějakou elektroniku,“ říká člen the Groove Army Roman Peterský.

Reklama

Související témata:

Doporučované