Hlavní obsah

Ryze český banán nebo kiwi. Na Moravě se díky změně klimatu začínají pěstovat exotické plodiny

Olivy u nás bez problémů dozrají. S datlemi je to horší.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na jihu Moravy pěstují lidé exotické plodiny. Miroslav Effenberger z Přibic na Brněnsku sklízí až metrák fíků za sezónu. Daří se mu pěstovat také palmy a banánovníky.

Článek

Extrémně vysoké teploty posledních let umožnily pěstovat mnohé exotické plodiny. Jedním z pěstitelů je i Miroslav Effenberger z Jihomoravského kraje. Jeho zahrada připomíná Středomoří. „Pěstuji především fíky, jsem schopný sklidit i metrák za sezónu,“ řekl Effenberger. Fíkovník plodí dvakrát za sezónu, poprvé v půlce července a podruhé koncem léta.

Fíkovník není třeba zalévat ani hnojit. Je také dobré ho zasadit na jižní straně blízko stěny. „U nějaké budovy nebo stěny je chráněný před mrazem, před větrem. Zároveň nemá rád přílišné dlouhotrvající oslunění v zimním období,“ uvedla vedoucí botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Magdaléna Chytrá.

V Česku se daří také olivám nebo kiwi. „Olivovník u nás bez problému plodí a plody dozrávají. Je to nenáročná rostlina a v zimě snese klidně i čtrnáct stupňů pod nulou,“ popsal Effenberger. Pěstuje také speciální odrůdu kiwi. Plody jsou podle jeho slov sladké a chutné. Jsou ale menší než ty, které známe z obchodů. Chybí jim také chlupatá slupka, kterou mají běžné odrůdy.

Oproti tomu ananasům a datlím se v Česku nedaří. „Datlová palma většinou nevytvoří žádné plody, pěstujeme ji obvykle v bytech jako malou rostlinu. Ony ale začínají plodit až od pěti metrů,“ uvedla Chytrá. Ananasy u nás sice plodí, plod ale nestihne dozrát, vegetační sezóna je na něj v České republice příliš krátká.

Češi se snaží pěstovat také citrusy a banány nebo granátová jablka. „Nejsem moc velkým zastáncem pěstování těchto rostlin venku, nějakou dobu se z nich můžete těšit, ale potom přijde tuhá zima, rostlina zmrzne a začínáte zase znova,“ řekla Chytrá.

Na zimu je třeba rostliny zazimovat, aby přežily případné velké mrazy. „Většinou jim pěstitelé dávají zimní kryt. V některých zimách se vám může stát, že ta nadzemní část rostliny zmrzne, takže ji musíte ořezat. Rostlina ale obvykle vyraší znovu,“ dodala Chytrá.

O rostliny před zimou speciálně pečuje i Effenberger. U některých z nich, třeba u palem či banánovníků, je třeba na zimu ořezat listy, vyrýt a schovat kmen do teplejšího prostředí a na jaře ho znovu zasadit. Třeba červenolistý banánovník je schopný do pěti dnů po vysazení znovu obrůst obrovskými listy.

Reklama

Související témata:
Fíky

Doporučované