Hlavní obsah

S 50 let starým autem až do Mongolska. Cestovatelé brázdí světové silnice ve Škodě 100

Až na kraj světa s 50 let starým autem? „Škoda 100 je spolehlivé auto,“ chválí cestovatel.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přesně před 50 lety se začaly vyrábět Škodovky 100 a 110. Vyrobilo se jich přes milion a jeden vůz koupili manželé Urbanovi. Projeli s ním Turecko nebo Írán. Na poslední cestě do Mongolska najeli 27 tisíc kilometrů.

Článek

Škodovku koupili manželé v září 1969. Od té doby prošla řadou úprav. Místo zadních sedadel mají nákladní prostor, aby se do auta na několikaměsíčních cestách vešli. Původní barva byla červená, teprve časem ji změnili na bílou.

Škodovku si vybrali proto, že jde o jednoduché a spolehlivé auto. Před cestou svou „stovku“ navíc celou rozebrali a zase složili.

„To jsme udělali proto, abychom ji mohli opravovat sami během cest. Věděli jsme, že se chystáme jet územím, kde nejsou žádní lidé a jedeme jenom ve dvou. A navíc je spolehlivá, stačí kladivo a drát a opravíte vše,“ vysvětluje cestovatel Daniel Urban.

Sehnat náhradní díly na padesátileté auto není jednoduché. Manželé je tak hledají na různých aukcích nebo si musejí nechat i něco vyrobit.

„Něco se dá použít i z modernějších typů, protože třeba ten motor se dával do Škodovky až do roku 2002. Některé díly se dají po určité úpravě použít,“ říká cestovatel.

Cesta do Mongolska byla výzva

Když manželé řekli o svých cestovatelských plánech ve svém okolí, tak se jim lidé smáli, že nedojedou ani do Brna a nemá to smysl. Nyní jezdí po celém světě a při jejich poslední cestě do Mongolska ujeli 27 tisíc kilometrů.

„Nejde jen o tu vzdálenost, ale také o ty silnice a terén. A my jsme chtěli dokázat, že to naše auto zvládne,“ vypráví Jana Urbanová.

Jaké trable cestovatele s jejich Škodovkou na cestách potkaly se dozvíte ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované