Hlavní obsah

S Alice In Chains zažíváme úžasnou fázi kariéry, říká baskytarista Mike Inez. Ten, co začínal u Ozzyho

Kultura Terezy Willoughby: Mike Inez v rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: Daniel Sywala

 

Reklama

Američtí Alice In Chains patřili mezi největší ikony 90. let v rámci žánru grunge, kde působili ve špičkové společnosti kapel typu Nirvana, Pearl Jam nebo Soundgarden. Po úmrtí zpěváka Laynea Staleyho se v kapele již ustálil zpěvák William DuVall, který přinesl svěží dech a kapela zažívá novou životní etapu. Rozhovor jsme pro vás pořídili s úspěšným a zároveň velice přátelským basákem Mikem Inezem, který zavzpomínal kromě jiného i na působení u Ozzyho Osbourna.

Článek

„S kluky s Alice In Chains jsem už nějakých pětadvacet nebo dokonce osmadvacet let a je moc fajn cítit, že ta kapela stále funguje. Je to úžasná fáze naší kariéry. Když se k nám William přidal, tak jsem mu řekl, že to nebude snadné, protože přebírá flek po ikoně. Zvládá to ale obdivuhodně, a stejně tak jsem nikdy nedělal s někým, kdo by tolik investoval do přípravy a péče o hlasivky,“ zmiňuje na úvod Inez.

Stejně tak rád vzpomíná i na scénu v americkém Seattlu: „Kouzlo podle mě spočívalo v tom, že mnoho kapel existovalo řadu let, než vůbec dostaly nabídky od velkých vydavatelství. Třeba takoví Soundgarden existovali nějakých deset let u malého vydavatelství, než si jich všimli giganti. Do toho každá z kapel měla svůj vlastní přístup ke zvuku. Nirvana nezní jako Alice In Chains, Pearl Jam, Soundgarden, Mudhoney, Screaming Trees, Tad nebo kterákoliv z tehdejších výborných kapel.“

Mike zažil poměrně raketový kariérní start, kdy v roce 1989 prošel konkurzem na basáka pro věhlasného Ozzyho Osbourna. Do roku 1993 se podílel na řadovém albu No More Tears, živáku ověnčeném cenou Grammy Live & Loud a „Princi temnoty“ byl oporou na rozsáhlých turné. „Často lidem říkám, že jsem chodil na vysokou školu Ozzyho Osbourna. Když se člověk rozhodne se tímhle živit, tak neexistuje lepší vzdělání. Je jako můj otec,“ zmiňuje na závěr.

Rozhovor je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby, který můžete v premiéře sledovat každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:
Alice In Chains

Doporučované