Hlavní obsah

S Babišem mluvíme o nákupu vakcíny Sputnik, připustil Prymula

Foto: Seznam Zprávy

Premiérův poradce Roman Prymula v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Chceme získat údaje, které Rusko poslalo Evropské lékové agentuře. A chceme znát maďarské zkušenosti s nákupem Sputniku, říká k ruské vakcíně Babišův poradce Prymula.

Článek

Roman Prymula byl ministrem zdravotnictví pouhý měsíc. Tři měsíce po neslavném odchodu z funkce ale dál výrazně ovlivňuje českou strategii boje s covidem. Nynější poradce premiéra Andreje Babiše (ANO) v rozhovoru pro Seznam Zprávy v pořadu Ptám se já popsal, jakým směrem se ubírají úvahy o nákupu ruské vakcíny proti covidu-19.

„Zřejmě optimální model pro nás je, že vakcína bude schválená Evropskou unií, Evropskou lékovou agenturou, a pak tady nemáme skutečně žádné riziko. Ale zase se vystavujeme tomu, že budeme v celoevropském vláčku a budeme čekat,“ řekl Prymula.

Babišův poradce pro zdravotnictví tak naznačil, že by Česká republika mohla nakoupit ruskou vakcínu Sputnik V i bez ověření bezpečnosti ze strany Evropské lékové agentury. Podle Prymuly to má dva předpoklady.

„Rozhodující je získat nějaké maďarské zkušenosti. Chceme mluvit s Maďarskem, nepochybně. A chceme zejména získat kompletní set údajů, které ruská strana musela poslat na Evropskou lékovou agenturu,“ popsal Babišův poradce.

Ministr Prymula, ministr Blatný

Nákup ruské vakcíny Prymula naznačil už minulý týden. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ještě ten samý den popřel, že by Česká republika kupovala očkovací látku bez potřebné registrace.

„Znovu zopakuji svoje stanovisko, že jsme jedním z evropských států, který ctí dohody a smlouvy, které jsou uvnitř Evropské unie platné. Nemám nic proti žádné vakcíně, ať už je z Ruska, z Číny, z Indie, odkudkoliv, pakliže projde stejnými testy jako jakákoliv jiná v rámci Evropské lékové agentury,“ řekl v pondělí Blatný.

V posledních dnech se ovšem mluví o možném odvolání ministra Blatného, který Prymulu na podzim nahradil ve funkci. A Prymula je zároveň jedním z možných náhradníků, tuto variantu ostatně v rozhovoru pro Seznam Zprávy ponechal otevřenou.

Nákup velké zásilky ruských vakcín oznámil před dvěma týdny šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó. Maďarsko se pod vedením Viktora Orbána v posledních letech politicky odklání od Evropské unie směrem k Ruské federaci.

„Chtěl bych vidět data“

Prymula by rád posoudil bezpečnost Sputniku i bez evropských institucí. „Hlavní hendikep vakcíny je to, že neprošla klinickými fázemi stupně tři. Aby se to nějakým způsobem napravilo, byla následně zahájena, už po registraci, v Rusku velká studie na 40 tisících subjektech. A ta data já bych chtěl vidět,“ řekl bývalý ministr.

Jednání s Maďarskem o zkušenostech s nákupem Sputniku by podle současného Babišova poradce mohlo začít tento týden. „Je to zcela na začátku. První vnitřní diskuze na Úřadu vlády proběhly na konci minulého týdne. V tomto týdnu bychom mohli začít jednat,“ popsal Prymula. „Zatím je to skutečně na úrovni jednání, rozhodně nebylo rozhodnuto, že bychom tu vakcínu kupovali, ale chceme jednat.“

Reklama

Doporučované