Hlavní obsah

Telička zvažuje odchod z politiky. S Babišem si rozumím čím dál míň, říká

 

Reklama

Vlivný europoslanec kritizuje příklon k populismu i podporu Miloše Zemana

Článek

Na začátku jeho spolupráce s Andrejem Babišem byla nabídka stát se lídrem tehdy nového hnutí ANO. To bývalý diplomat Pavel Telička odmítl. Podílel se ale na sepsání programu ANO, je garantem jeho zahraniční politiky a výraznou postavou v Evropském parlamentu. Nyní v rozhovoru pro Seznam říká, že pomýšlí na konec politické kariéry.

Jako europoslanec zvolený na kandidátce ANO jste v jakémsi poločase volebního období. Budete chtít znovu kandidovat?

Kdybyste mě probudil o půlnoci a měl bych vám odpovědět, co je pravděpodobnější, tak bych spíš řekl, že kandidovat znovu nebudu. Ale nechci zaujímat kategorická stanoviska, když nejsme ještě ani v polovině mandátu. Bude záležet na celé řadě okolností, na rodině, na zdraví a také na tom, jak se bude vyvíjet hnutí ANO. Protože si dost těžko dovedu představit, že by člověk mohl kandidovat, pokud by se třeba v těch dalších letech objevily nějaké zásadnější rozdíly.

Já se populismu snažím vyhýbat

Zásadní rozdíl mezi vámi a Andrejem Babišem se týká například názoru na Miloše Zemana: Pro vás je jako prezident nepřijatelný, pro Babiše přijatelný je.

V něčem se s panem Babišem neshodujeme, v něčem ano. Já své názory prezentuji otevřeněji než pan Babiš. Ale nejde jen o názor na prezidenta. Jde i o názor na Evropskou unii. Přece jen má poněkud užší pohled než já. Neznamená to, že jsem nekritický, ale snažím se vyvarovat zjednodušení nebo toho, co je teď velmi populární – je-li v něčem problém, tak to hodím na Unii. „Unie může za všechno.“ To je strašně krátkozraké, až hloupé, a může se nám to vymstít. Naším strategickým zájmem je být součástí Unie a tu ovlivňovat a posouvat směrem, kterým bychom chtěli, aby šla.

A v hnutí ANO sílí tyto tendence ke krátkozrakému, až hloupému zjednodušování?

Je to zkratkovitost. Já se snažím závěry víc promýšlet a dělat je méně ukvapeně, ale zároveň Andreji Babišovi rozumím – on vstupu do politiky obětoval hodně, já podstatně méně, byť jsem obětoval prosperující firmu a uzavřel ji. Ale pro mě je v politice klíčový program, snažím se nepropadat tomu, co je nejen v České republice, ale v celé řadě evropských zemí už téměř standardem – populismu. A tudíž jsem schopen jít do názorového střetu i za cenu, že budu ztrácet nějaké body. U mě jsou to osobní body, kdežto Andrej Babiš to může vnímat tak, že aby hnutí ANO mělo zásadní vliv na další vývoj v zemi, tak potřebuje vyhrát příští volby.

Dalo by se říct, že váš vztah s Andrejem Babišem ochladl?

To je spíš otázka na Andreje Babiše. Ale on ví, že já si svoje názory umím říct, že si za nimi stojím a umím si je vyargumentovat. A dovedu si představit, že některé se mu nemusí pozdávat. A i rozumím tomu, že moje názory jsou asi - když vezmeme hnutí ANO - spíše na pravicové části spektra. A tím, že hnutí ANO je šířeji rozkročeným politickým subjektem, tak některým lidem v ANO nemusí konvenovat. Takové e-maily taky dostávám. Ale jestli je náš vztah s Andrejem Babišem chladnější? Možná těch názorových odlišností je třeba více, než bylo.

ANO musí mít svého kandidáta, ne Zemana

Před časem jste si chtěl s Andrejem Babišem vyjasňovat vztah k prezidentu Zemanovi. Jak to dopadlo?

Panu Babišovu jsem řekl – a nebyl jsem v ANO jediný – že hnutí musí mít svého vlastního kandidáta na prezidenta. Už proto, že Miloš Zeman by na Hradě neměl pokračovat. A já budu doufat, že pokud bude kandidovat znovu, tak bude poražen. Myslím, že i Andrej Babiš je čím dál víc přesvědčen, že by ANO mělo najít svého kandidáta, ale nechci mluvit za něj. Určitě je to věc, kterou já vidím silně, on ji může vidět poněkud méně silně.

Chtěl byste být tím kandidátem ANO? (odpověď Pavla Teličky ve videu)

Byl by pro vás možným kandidátem ANO Martin Stropnický?

To bude asi první otázka, na kterou vám neodpovím. Zatím nevím, jestli půjde do primárek, nebo nepůjde. Jací tam budou další kandidáti. Martin Stropnický je velmi kvalitní člověk. Znám ho ještě z dob, kdy jsem působil jako náměstek na Ministerstvu zahraničních věcí a on byl velvyslancem v Římě. Má veškeré předpoklady, aby o tom přemýšlel, aby pak přesvědčil lidi, jako jsem já, že může být důrazným protikandidátem, a zdůrazňuji to slovo důrazným, vůči Miloši Zemanovi. Jako ministr obrany má určitý limit (prezident Zeman je totiž vrchním velitelem ozbrojených sil, pozn. red.). Pokud se rozhodne, tak bych byl rád, aby tento limit překročil, protože budu chtít vidět kandidáta s politickou vizí. Věřím, že on ji může mít.

Jestli to dobře chápu, podmínkou by pro vás bylo, aby se nejdřív Martin Stropnický vzdal funkce ministra obrany.

Řeknu to takto: Kdyby se to týkalo mě, tak já bych to určitě udělal.

Zeman mi nedávno nabízel, ať vedu jeho stranu

Dlouhodobě mluvíte kriticky o Miloši Zemanovi, on se zase nedávno ostře vyjádřil o vás: Řekl, že jste zcela nedůvěryhodný, protože vaše konzultační firma dříve radila Zdeňkovi Bakalovi a jeho OKD a brali jste za to těžké peníze. Byly vaše vztahy vždy tak vyhrocené?

V době, kdy naše poradenská firma tyto služby poskytovala mimo jiné společnosti, kterou spoluvlastnil Zdeněk Bakala, mě pan prezident nabízel, abych vedl politickou stranu, kterou založil, nebo abych ji vedl do evropských voleb. Hovořili jsme spolu, když už byl prezidentem, seděli jsme u něj v kanceláři na Hradě. Takže ta jeho věta je sama o sobě nedůvěryhodná. Dokonce mohu připomenout, když krátce před volbami do Evropského parlamentu řekl, že kdyby profesor Jan Keller (lídr kandidátky ČSSD, pozn. red.) nebyl jeho osobním přítelem, tak by volil mě. Nevím, co se najednou muselo stát. Naše vztahy takhle vyhrocené nebývaly. Z mé strany to vůči němu není něco osobního. Je to čistě otázka toho, že si hlavu českého státu představuji jinak.

Je to špatný prezident?

Velké procento českých občanů si myslí, že je prezidentem dobrým. Nevím, jestli bych doslova řekl, že je špatným prezidentem, ale nevykonává své prezidentské kompetence způsobem, který bych si představoval. A pokud by protikandidát proti Miloši Zemanovi měl vše, co jsem před chvílí zmínil, a měl bych pocit, že nějaká moje aktivní podpora této osoby by pro něj neznamenala minus v předvolební kampani a stál by o to, tak jsem připraven nějaký ten kapitál nebo potenciál, který bych do jisté míry mohl mít, takové osobě nabídnout. Ale tím odpovídám i na vaši otázku: Ne, neucházím se o žádnou takovou příležitost, protože své práce mám dost a budu se rád věnovat svým koníčkům.

Reklama

Doporučované