Hlavní obsah

S čertem proti ďáblu. První Trumpova cesta vede za nelítostným režimem Saúdské Arábie

První zahraniční cesta Donalda Trumpa povede do Saúdské Arábie.

 

Reklama

Vůbec první zahraniční cestou v úřadu poctí Donald Trump království vyhlášené šířením fundamentalismu. Kromě ropy má americký prezident k cestě do Saúdské Arábie ještě další dva důvody: gigantické zbrojní kontakty a spojenectví před dalším kolem konfrontace s Íránem.

Článek

Je to cesta plná paradoxů. Prezident, který v kampani proklínal radikální islám, zahajuje svou vůbec první zahraniční pouť v kolébce islámského fundamentalismu. Tím paradoxy nekončí.

Saúdská Arábie je americkým spojencem v boji proti terorismu, podporuje ale mimo jiné syrské radikály. Její ropné bohatství pomáhá udržet v chodu světové hospodářství, zároveň se ale vládci z Rijádu snaží zlikvidovat americké těžaře. Země je na štíru s lidskými právy a vládne ji železnou rukou saúdská královská rodina.

Americké bomby proti íránským vojákům

Jeden z důvodů, proč první kroky Donalda Trumpa povedou právě do Saúdské Arábie, se naplno projevil jen pár hodin před začátkem jeho cesty.

V noci na čtvrtek se vydala kolona provládních syrských vojáků do odlehlé oblasti syrské pouště, aby zastavila postup rebelů. Přiblížila se k základně, na které americké a britské speciální jednotky cvičí bojovníky jedné z povstaleckých skupin. Americká letadla dvakrát varovně přelétla nad konvojem a pokusila se také jeho postup zastavit varováním prostřednictvím Ruska. Neúspěšně. Následoval útok amerických letadel.

Další americká intervence do syrské války po zničení letecké základny, odkud měla startovat syrská letadla s chemickými zbraněmi, je zajímavá ještě z jednoho hlediska. V zasažené koloně zřejmě byli i vojáci Íránu, blízkého Asadova spojence. Teherán i Washington nasadily kurz, který směřuje k vzájemné kolizi.

Obamova administrativa uzavřela s Íránem dohodu, která ukončila letité sankce. Donald Trump ji v kampani sliboval „rozpárat“.

Zatím se tak nestalo, jeho vláda ale Írán označuje za zdroj většiny zla na Blízkém východě. A největším regionálním soupeřem Íránu je Saúdská Arábie. Logika mocenské trojčlenky dělá z Donalda Trumpa blízkého saúdského spojence. Bílý dům chce mimo jiné znásobit pomoc Rijádu při jeho intervenci v Jemenu, přes výhrady lidskoprávních organizací, podle kterých Saúdská Arábie přispívá k humanitární katastrofě, která doprovází tamní občanskou válku.

Zbraně za stamiliardy dolarů

A jde i o velké peníze. Soupeření Saúdské Arábie s Íránem odstartovalo mohutné závody ve zbrojení. Rijád si za peníze z ropy kupuje nejmodernější výzbroj ve velkém. Očekává se, že Donald Trump ohlásí kontrakty pro americké zbrojaře za závratných 350 miliard dolarů, tedy v přepočtu zhruba za sedm bilionů korun.

Rijád navíc nenakupuje jen od USA. Před třemi týdny byla v Saúdské Arábii německá kancléřka Angela Merkelová. Právě zakázky ze Saúdské Arábie v Německu živí tisíce dělníků v zbrojním průmyslu.

Ve videu nahoře si pusťte speciální studio Seznam Zprávy k první zahraniční cestě Donalda Trumpa. Hosty studia jsou zpravodaj ČT z Blízkého východu Jakub Szántó a ředitel Orientálního ústavu AV ČR Ondřej Beránek.

Reklama

Doporučované