Hlavní obsah

S Českem jednáme v rámci unijního kontraktu, říká AstraZeneca

Foto: Profimedia.cz

Některé evropské země neočkují vakcínou AstraZeneca seniory. České úřady věkový limit pro tuto očkovací látku nestanovily.

Reklama

Seznam Zprávy informovaly, že výrobce vakcín jedná přímo s českým ministerstvem zdravotnictví o možných dodávkách očkovacích látek navíc. Česko má ale závazek v EU o společném jednání.

Článek

České zastoupení britsko-švédského výrobce vakcín AstraZeneca potvrdilo Seznam Zprávám, že jedná s ministerstvem zdravotnictví o extra dodávkách očkovacích látek.

Podle společnosti se však komunikace s českou stranou odehrává v mezích dohody s Evropskou komisí, která dojednala stávající počty objednaných vakcín pro členské státy sedmadvacítky.

Česko má mít díky této dohodě předobjednané tři miliony dávek. Část z nich už je v Česku a očkuje se s nimi.

„Ministerstvo zdravotnictví ČR jsme oslovili s dotazem za účelem zjištění zájmu o navýšení dodávek nad rámec aktuálně uzavřených dohod, ale stále v rámci dohody s Evropskou komisí. Tento dotaz byl vznesen s ohledem na plánování navýšení výrobních kapacit v druhé polovině roku 2021,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv Jarmila Dolečková z českého zastoupení společnosti AstraZeneca.

V Evropské unii platí princip společného postupu při nákupu vakcín. Členské země sedmadvacítky se ale liší v přístupu k využití vakcíny AstraZeneca. Řada zemí s ní neočkuje seniory kvůli tomu, že nebyla na nejstarší populaci dostatečně testovaná. Česko je však k britské vakcíně vstřícné – žádný horní věkový limit pro očkování s ní české úřady nestanovily. Nevydala jej však ani Evropská léková agentura (EMA) při schvalování vakcíny.

„V rámci dosavadní dohody s EU zjišťujeme potřebu navýšení dávek ve všech členských zemích,“ uvedla také Dolečková.

Podstatné je kdy

Ministerstvo zdravotnictví minulý týden Seznam Zprávám potvrdilo, že s AstraZenecou jedná. Zdůrazňovalo ale naopak rychlost dodávek. Ty totiž na evropském kontinentu váznou – nejen ty od AstraZenecy, ale i od dalších dvou schválených dodavatelů v EU: firem Pfizer/BioNTech a Moderna.

„Podstatná bude mimo jiné skutečnost, kdy by tyto „dávky navíc“ mohly dorazit. Ministerstvo zdravotnictví využije jakékoliv legální nabídky očkovacích látek, které jsou schváleny Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), a to zejména v okamžiku, kdy by to znamenalo zrychlení dodávek a rychlejší proočkování populace,” dodala minulý pátek mluvčí Ministerstva zdravotnictví.

Úřad nyní potvrzuje, že termín dodávek ze strany AstraZenecy byl stanovený až na druhé pololetí letošního roku. „Jak jsem však již uvedla, o veškerých detailech nyní jednáme,“ řekla v pondělí Seznam Zprávám Peterová.

Možné sólo jednání Česka s dodavatelem vakcíny, s nímž má kontrakt Evropská komise, se řešilo i v Bruselu. Česko se spolu s ostatními státy EU a Evropskou komisí dříve dohodlo, že nebude soukromě vyjednávat s výrobci, s nimiž jedná Evropská komise.

„Nyní je ověřováno, zda je přímý nákup vzhledem k výše uvedenému závazku možný a také jaké možnosti vůbec smlouva podepsaná mezi komisí a výrobcem dává,“ uvedla v pátek česká velvyslankyně při EU Edita Hrdá.

Reklama

Doporučované