Hlavní obsah

S chebskou kapelou Esazlesa nejen o vystoupení na Letní filmové škole ale i budoucích plánech

Zpěvák a kytarista Lukáš Bouška v rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: Tomáš Dušek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Domácí scéna, i přes mnohé kritické názory, je v dnešní době velice živým organismem plodícím mnohé zajímavé formace. Protože není v lidských silách mít zmapovanou celou scénu a znát všechny nedoceněné skvosty undergroundu, občas se vám snažíme takové unikáty představit. Dobrým příkladem je i chebská hudební skupina Esazlesa, která působí na scéně již celou dekádu. Letos přišel v kapele zlomový rok, když vystupovala na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, ale také plánuje další utlumení činnosti kvůli přírůstkům v rodině.

Článek

Na úvod jsme se zaměřili na žánrové zařazení kapely, které je dle samotné skupiny někde v tomto rozpětí: emo/hardcore/post-rock. „Jde spíš o to zařazení v rámci kapel, ze kterých jsme vycházeli. V té době ještě emo nebylo sprosté slovo. Šlo hlavně o naše oblíbené devadesátkové kapely, které tenhle žánr hrály, v čele s At The Drive-In,“ říká zpěvák a kytarista Lukáš Bouška se kterým jsme diskutovali i nad jedinou dlouhohrající deskou Společnost psů z roku 2017.

„Byla to první dlouhohrající deska, kterou jsme měli. Pak jsme se zavřeli do zkušebny na hodně dlouho. Dva roky jsme dělali tuhle desku. Prožívali jsme v té době nejrůznější frustrace, od pracovních až po vztahové. Všechno dohromady. Věci, o kterých píšeme, jsou většinou osobní a skládáme to, jak nám to padne.“

I rok 2019 je pro kapelu zlomový, protože připravili unikátní vystoupení na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, ale také se mohou na nějakou dobu odmlčet.

„Připravovali jsme soundtrack pro čtyři krátké filmy od Lászlóa Nagye, který se zabývá dynamikou velkoměsta. Byly tam filmy o předválečném Berlíně, Stockholmu nebo třeba o životě maďarských cikánů. Věnovali jsme tomu asi sedm celodenních zkoušek a našli jsme si tam to své. Dali jsme tam nějaké nápady z šuplíku, co jsme nikdy nepoužili. Potom jsme tam měli i nějaké jazzové pasáže, které nám sedly,“ říká Bouška a nakonec upřesňuje budoucí plány kapely: „Teď máme domluvený jeden koncert do konce roku a pak máme takovou koncertní pauzu. Čekáme totiž nějaké přírůstky do rodin. Přemýšleli jsme nad tím, že to, co jsme složili pro filmovou školu, bychom mohli teoreticky vydat a udělat regulérní písničky, protože to byly jen instrumentálky.“

Celý rozhovor najdete v úvodním videu. Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované