Hlavní obsah

S Čínou, nebo bez, my jdeme proti KLDR, prohlásil Trump

Trump se sejde s čínským prezidentem, hovořit budou o KLDR.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Spojené státy se budou zabývat jadernou hrozbou Severní Koreje, a to nezávisle na tom, zda bude Čína ochotna jim pomoci.

Článek

Donald Trump se hodlá zabývat otázkou Severní Koreje nezávisle na pomoci Číny. Prohlásil to v rozhovoru pro britský list The Financial Times.

„Čína má na Severní Koreu velký vliv. Pokud se rozhodne nám pomoci, bude to pro ně velmi dobré, pokud ne, nebude to dobré pro nikoho,” uvedl Trump v rozhovoru.

Na otázku, zda si myslí, že by v tomto boji mohl uspět, odpověděl: „Naprosto!”

Spojené státy se obávají, že se Severokorejcům podaří vyvinout dalekonosné rakety schopné zasáhnout americkou pevninu. Na začátku března KLDR vyslala čtyři balistické rakety na Japonsko, s cílem nacvičit si útok na americké základny v zemi.

Ministr obrany James Mattis v únoru prohlásil, že jakékoliv použití severokorejských jaderných zbraní by se setkalo s ohromující odpovědí. K situaci v Severní Koreji se vyjádřil i během své březnové cesty do Asie americký ministr zahraničí Rex Tillerson. V úvahu podle něj připadá i preventivní vojenská akce proti KLDR.

TWITTER: „Schůzka s Čínou v příštím týdnu bude velice náročná. Nemůžeme mít nadále takto masivní obchodní deficit." 

Ohledně severokorejské jaderné hrozby bude Trump hovořit s Čínou ve čtvrtek, kdy ve svém floridském sídle přivítá prezidenta Si Ťin-Pchinga.

Americký prezident očekává velmi náročnou schůzku. Oba představitelé svých zemí se budou kromě Severní Koreje zabývat také územními spory v Jihočínském moři (psali jsme zde). Vyřešit by se měla také otázka vzájemného obchodu.

Tillerson pohrozil KLDR vojenskou akcí.Video: Nela Vejvodová

Reklama

Doporučované