Hlavní obsah

S hlavou nad oblaky aneb deset nejvyšších mrakodrapů dneška

Foto: Shutterstock, Allard One, Shutterstock.com

One World Trade Center v New Yorku: Na místě teroristického útoku se tyčí nová dominanta. Patří k jedněm z 10 nejvyšších mrakodrapů světa.

Reklama

Mrakodrapy jsou už od konce 19. století znakem hospodářského úspěchu. Dlouho v nich vedly Spojené státy, jež tento symbol vynalezly. Nyní však ve výstavbě nejvyšších budov zaostávají. Pohleďte, kde nyní stojí nejvyšší mrakodrapy.

Článek

Spojené státy dlouho vedly v počtu a množství mrakodrapů. Nyní se však centrum výstavby nejvyšších budov přesunulo do Asie, hlavně do Číny a do oblasti kolem Perského zálivu. Jejich architektura je však navzdory tomu většinou stále v rukou Američanů.

Prvenství si suverénně drží mrakodrap Burj Khalifa ve Spojených arabských emirátech, po jehož stěnách šplhal v Dubaji Tom Cruise ve čtvrtém dílu Mission Impossible. Vypíná se do výšky 828 metrů nad zemí, čímž téměř o 200 metrů překonává světovou dvojku. I známý francouzský volnolezec Alain Robert zvaný Spiderman při jeho zdolávání musel použít lano. Nejvyšší českou budovu, brněnskou AZ Tower, bychom museli na sebe poskládat víc než sedmkrát, abychom dosáhli stejné výšky. Podívejte se na něj a dalších 9 největších budov v galerii.

(Pro snadnější procházení klikněte na poslední fotku v náhledu ukazující počet dalších snímků, pozn. red.).

Reklama

Doporučované