Hlavní obsah

S Hradem máme mluvit, míní nový rektor Masarykovy univerzity. Pozvánku na vyznamenání ale zatím nemá

Novým rektorem Masarykovy univerzity je Martin Bareš.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Novým rektorem Masarykovy univerzity se stal padesátiletý lékař Martin Bareš. Nahradil Mikuláše Beka.

Článek

Druhá největší univerzita v České republice má v čele nového rektora. Po slavnostní dvouhodinové inauguraci převzal úřad profesor neurologie Martin Bareš. Ve funkci nahradil Mikuláše Beka, který stál v čele Masarykovy univerzity osm let. „Svému předchůdci chci velmi poděkovat,” začal svůj dvacetiminutový inaugurační projev.

Bareš chce pokračovat v dalším zkvalitnění instituce tak, aby předčila i nejstarší Karlovu univerzitu a zviditelnila se ještě víc ve světě. Podle něj to ponese i nepopulární opatření. „To znamená část akademických pracovníků změnit. Chceme přilákat kvalitní vědce ze zahraničí a personál, který je zatím mimo univerzitu. Jenom slabá instituce si nedává velké cíle,“ sdělil v rozhovoru pro Seznam zprávy.

„Hlavní strategickou vizí, kterou jsem představil, bylo, aby se Masarykova univerzita do budoucna stala nejúspěšnější univerzitou v naší zemi a byla skutečně významným hráčem ve středoevropském, evropském a světovém prostoru,” řekl v projevu Bareš.

Barešův předchůdce Bek v posledních letech nekomunikoval s pražským Hradem a od prezidenta ani nedostával pozvání předávání státních vyznamenání 28. října. Nástupce by rád mlčení prolomil. „Pan prezident mě osobně jmenoval rektorem. Státní svátek je bytostně spjatý se vznikem Masarykovy univerzity. Zatím žádná pozvánka nepřišla. Pokud přijde, přistoupím k tomu s důstojností. Rektor by se měl podílet na oboustranné komunikaci s představiteli státu,“ uznal Bareš.

Prioritu také vidí v důstojném oslavení listopadových výročí, spojených s lety 1939 a 1989. „Jsme šťastná a privilegovaná generace, která žije ve svobodě. Je třeba udržovat paměťovou stopu, abychom si vážili současného stavu,“ uvedl Bareš.

Padesátiletého lékaře zvolil akademický senát prvního dubna, v tajné volbě pro něj hlasovalo 36 z padesáti přítomných volitelů, a stal se tak 34. rektorem brněnské univerzity.

Mikuláš Bek vedl univerzitu od roku 2011. Zasadil se především o snižování počtu studentů a zkvalitnění studia. „Přechod od univerzitního mentálního nastavení vyjádřeného tezí „více studentů znamená více peněz“ k poznání, že „méně studentů je lepší“ byl poměrně konfliktní a pomalý,“ řekl Bek, který se stal loni senátorem.

Když začínal ve funkci, univerzita měla 43 tisíc studentů, v současnosti je to těsně nad třicet tisíc. „Lze očekávat, že počet ještě klesne,“ dodal Bek.

Bareš nechtěl předjímat, jestli se tak opravdu stane. „Chceme spíše zachovat podíl 10 až 13 procent na celkovém počtu vysokoškolských studentů v republice. Nedokážu teď říct, jestli to bude 25 nebo 32 tisíc studentů,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované