Hlavní obsah

S hrůzou sleduji, jak je Evropa nepřipravená. Zde jsou rady z Tchaj-wanu

Radka Denemarková
spisovatelka a překladatelka
Foto: ČTK

Tchaj-wan zvládl koronavirus na jedničku. Radka Denemarková píše, že si Evropa měla vzít příklad.

„Protože se mi z domova množí naléhavé dotazy ohledně koronaviru, rozhodla jsem se zveřejnit krátce mou zkušenost s epidemií na Tchaj-wanu, kde jsem od počátku ledna,“ napsala na svém facebookovém profilu spisovatelka a překladatelka Radka Denemarková. Text nabídla Seznam Zprávám k publikování.

Článek

Tchaj-wan patří k zemím, která epidemii koronaviru zvládla. Naivně jsem věřila a doufala, že tuto cennou zkušenost a „know-how“ převezmou i ostatní země, případně ji plošně jako globální záchrannou síť pro prevenci a řízení nemoci zpracuje Světová zdravotnická organizace (WHO).

Evropa se mohla poučit. Přitom je Tchaj-wan izolovaný, protože na nátlak Číny nebyl přijat ani za člena WHO! Musí se tedy spoléhat na vlastní síly a nic nepodcenil.

S hrůzou sleduji, jak je Evropa nepřipravená, přestože se již od vypuknutí epidemie v Číně hovoří o možné pandemii. Tchaj-wan od začátku nic nepodcenil, vláda jednala rychle, věcně, s týmem odborníků s přesnými instrukcemi. Hlavní slovo měl epidemiolog, šéf krizového centra.

Chen Chien-jen je lékař, vědec a odborník na infekční choroby. Vláda se řídila jen jeho pokyny. Hovořil každý den, věcně informovala i tchaj-wanská prezidentka Cchaj Jing-wen, která v lednových prezidentských volbách obhájila svůj mandát na další čtyřleté období, a premiér Su Tseng-chang.

Ve veřejnoprávní televizi tak byl vyčleněn čas pro pravidelné a relevantní informace pro občany celé země. Nemuseli se zabývat celý den žádnými falešnými, protichůdnými a zavádějícími informacemi. U každého nakaženého uvedli přesné informace, kde se pohyboval, s kým přišel do styku, jaký je jeho zdravotní stav.

Většina nakažených se vyléčila, úroveň zdravotnictví je tu vysoká, patří k prioritám vlády. Země zažila epidemii SARS a poučila se, že nesmí podceňovat žádný detail. Život probíhal normálně, s omezeními. A s jistotou, že situace je pod kontrolou.

Paniku (natož „rabování“ obchodů) jsem tu necítila ani v náznaku. Vrchol epidemie, ke které se blíží Evropa, byl v lednu a únoru. Tchaj-wan okamžitě zajistil roušky a dezinfekci pro každého občana, v počtu nejméně tří kusů.

V celé zemi byla sjednocena cena za jednu roušku v přepočtu na 5 korun, premiér oznámil, že s rouškami je přísný zákaz obchodovat, a to pod přísným postihem milionové pokuty. Testy na koronavirus byly pro všechny a zdarma. Na lidském neštěstí se nevydělává.

V Jižní Koreji zavedly i stanoviště pro automobily, řidič nemusel vystupovat z auta, stáhl okénko, test byl proveden na místě. V záchytných zdravotnických stanovištích (bylo jich okamžitě zorganizováno 24 po celé zemi), byly v místnosti přítomny vždy jen dvě osoby, aby se lidé nemuseli tísnit v nemocnicích.

Doprava nebyla nijak omezená. Probíhala pravidelná dezinfekce metra, vlakových souprav, autobusů, vlaků, letadel. Nikdo neopouštěl domov bez roušky, na všech veřejných akcích byly stanovené rozestupy židlí a řad. Nebyly zavřeny restaurace ani divadla, ani rušeny veřejné akce.

Řídili jsme se těmito doporučeními:

– Vyhýbejte se místům, kde se shromažďuje velké množství lidí.

– Kdykoliv opouštíte byt, tak pouze s rouškou.

– Pokud kašlete, tak nikdy do dlaní.

– Důležitá je obecně zvýšená hygiena rukou, noste s sebou všude kapesní dezinfekční prostředky.

– Nedotýkejte se očí.

– Nepodávejte si ruce.

– Denně provádějte kontrolu hlavně u starších osob. V případě potíží prosím volejte na příslušné telefonní číslo, zařídíme vše potřebné.

– Pijte jen teplé nápoje (ve shodě s tělesnou teplotou, studené nápoje tělo zatěžují). ̈

– Dbejte na dostatek antioxidantů (vitamíny C, ovoce a zelenina).

– V dopravních prostředcích dodržujte rozestupy.

– Madel v metru a dopravních prostředcích se přidržujte předloktím, nikoli rukama.

Uvedená opatření mají preventivní charakter.

Opatrnost je namístě, panika nikoliv. Paradoxně jsem nyní v zemi, která je bezpečná. Všem, kdo mi volají, abych se okamžitě vrátila, říkám, všichni by naopak měli být na Tchaj-wanu. Je to vyspělá, fungující demokracie. Demokracie, která dokáže v krizové situaci jednat. Neviditelný koronavirus je, jak se ukazuje, i virem sociálním, protože obnažil slabiny politiků a systému, ve kterém žijeme.

Poznámka: Z textu byla po jeho zveřejnění na žádost Radky Denemarkové odstraněna dvě doporučení, která jsou podle odborníků neefektivní či zavádějící.

Související témata:

Doporučované