Hlavní obsah

S Jáchymem Topolem v Národním: Jak vzniká nová hra podle jeho románu?

Kultura Terezy Willoughby: Národní divadlo v Praze uvádí divadelní hru podle románu Jáchyma Topola.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

Noční práce, třetí román ceněného spisovatele, bude mít nově divadelní podobu. Vypravili jsme se do Stavovského divadla, kde nás do zákulisí příprav vzal režisér Jan Mikulášek.

Článek

„Hrdinové jsou dva kluci. To je takový autorský trik, že se díváte na svět očima dítěte. Veškeré věci, které vám přijdou divné nebo smutné, pak popisujete bez moralizování, protože dítě je nepopsané a vnímá svět, jaký je,“ říká Jáchym Topol o svém románu.

„Je to velká svoboda, že mohu napsat knihu a o divadlo ani film se nemusím starat. Mě by to zdržovalo,“ dodává.

Inscenaci podle jeho románu nově vytvořil režisér Jan Mikulášek. Nese název Kouzelná země. „Celá kniha je na divadlo nepřenesitelná. Chci divákům zprostředkovat jen ten zásah, který měla Noční práce pro mě,“ říká režisér. „Mám z dětství podobné vzpomínky a obrazové konotace, i proto jsem si tu látku vybral.“

Jak probíhala spolupráce? Jaké vzpomínky z dětství oba autoři sdílejí? A co si myslí o současném českém divadelnictví? Sledujte ve videu výše.

Rozhovor je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované