Hlavní obsah

S Janstou policie obvinila další dva lidi z dotační kauzy

Bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová byla znovuobviněna.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Další obvinění policie sdělila už stíhané náměstkyni z Ministerstva školství Simoně Kratochvílové a úředníku Zdeňku Břízovi.

Článek

Vyšetřování manipulací se státními dotacemi do sportu přineslo další obvinění.

Týká se bývalé náměstkyně na Ministerstvu školství Simony Kratochvílové a jejího tehdejšího podřízeného Zdeňka Břízy. Oba jsou už v případu sportovních dotací stíháni, policie je poprvé obvinila společně s fotbalovým bossem Miroslav Peltou hned po policejní razii, kterou kauza začala.

Nyní náměstkyně Kratochvílová a úředník Bříza převzali obvinění v části případu, který se týká vlivného šéfa České unie sportu Miroslava Jansty. Zkraje tohoto týdne se ukázalo, že Jansta je už také obviněn a spolu s ním tajemník České unie sportu Jan Boháč.

To, že bylo rozšířeno obvinění Zdeňku Břízovi, potvrdil Seznamu advokát Tomáš Pelikán. „Ve čtvrtek jsme proti tomu podali stížnost,“ uvedl Pelikán.

Video: Policie si náhrála Janstu, jak řeší rozdělování dotací na sport

Video: Radek Nohl

Advokát Simony Kratochvílové Petr Schopf nechtěl nové obvinění bývalé náměstkyně ministryně komentovat.

Seznam však zjistil, že právě ve čtvrtek by oba bývalí pracovníci resortu školství měli být u výslechu v policejní úřadovně v Ústí nad Labem. Tamní expozitura Národní centrály proti organizovanému zločinu má totiž kauzu sportovních dotací na starosti.

Zatímco Bříza je od prvního obvinění vyšetřován na svobodě, Kratochvílová je momentálně jediná, kdo z obviněných sedí ve vazbě.

V nové části dotační kauzy policie Janstu obvinila, že Kratochvílovou nebo Břízu naváděl k trestné činnosti. Tajemníku České unie sportu Janu Boháčovi je zase podle zjištění Seznamu kladeno za vinu, že jako člen expertní komise sděloval svému nadřízenému – tedy Janstovi - informace, které však měly zůstat utajeny.

Policie tvrdí, že Bříza a Kratochvílová pak podle Janstových pokynů ovlivnili to, kolik peněz půjde jednotlivým sportovním organizacím z Ministerstva školství z takzvaného programu 3.

Konkrétně Česká unie sportu nakonec získala více peněz na úkor Českého olympijského výboru. Díky jejich zásahu si Janstova organizace polepšila o 12 milionů, zatímco olympionici o 14 milionů přišli.

Právě Janstu přitom Ministerstvo školství stanovilo jako garanta zmíněného dotačního programu 3. Jansta tvrdí, že právě proto se nijak neprovinil, policie je však přesvědčena, že porušil své pravomoci i zákon. Disponuje k tomu mimo jiné nahrávkami hovorů a záznamy SMS zpráv mezi Janstou a Kratochvílovou.

Obvinění v kauze Pelta

Zdeněk Bříza a Simona Kratochvílová byli obviněni již v květnu společně s fotbalovým bossem Miroslavem Peltou. Tehdy jim policie přičítala manipulace tentokrát v programu 5. Z něj Ministerstvo školství chtělo vyplatit stovky milionů na opravy fotbalových hřišť nebo rekonstrukce sportovních areálů. Jenže po policejním zásahu vyplacení peněz ministerstvo zastavilo. Na dotace tak čekaly třeba fotbalové kluby v Plzeňském kraji, kde se letos na jaře konalo mistrovství Evropy žen do 17 let.

Reklama

Doporučované