Hlavní obsah

S joystickem na sál. Bolela ho záda, tak český lékař vymyslel zlepšovák

Foto: Marek Novák

Česká inovace pro endoskopii. Speciální joystick se začal prodávat v Evropě.

Reklama

S nápadem na joystick pro endoskopisty přišel lékař Jan Hajer z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Po dvou letech vývoje teď novinku pro endoskopii, tedy vyšetření vnitřních orgánů speciální optikou, začala vyrábět česká firma XGLU. Ta v minulosti bodovala mimo jiné s chytrým glukometrem.

Článek

„Pracujeme mnoho hodin v jedné poloze přetěžující jen určitou část těla. V endoskopii přibylo komplikovaných a časově náročných zákroků. Výsledkem je, že nejen mě po 25 letech praxe, ale i ostatní kolegy, bolí záda, krční páteř, ramena. A tak jsem hledal cestu, jak tomu ulevit,” vysvětlil Jan Hajer. Sám pracuje jako vedoucí lékař divize Gastroenterologie a hepatologie II. interní kliniky ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Na základě spolupráce s výrobcem zdravotnické techniky, firmou XGLU, a šéfem vývoje Markem Novákem pak vznikl Endojoystick. Malé zařízení umožní volný pohyb endoskopu všemi směry. Ten se v něm dá podle potřeby i fixovat v různých polohách.

Zařízení prošlo testy a už se prodává nejen v Česku, ale testují ho i v nemocnici ve slovinském Mariboru a také v Rusku. Podle odborných studií má totiž zdravotní potíže v podobě bolesti zad nebo třeba lokte po čase 80 procent lékařů endoskopistů.

„V Česku máme desítky zájemců, aniž bychom ještě začali s marketingem. Ozvali se také ze Slovenska, Chorvatska a Slovinska, navíc máme partnera, který chce produkt dodávat na ruský trh,” říká Marek Novák z firmy XGLU.

Před dvěma lety slavil s nápadem na glukometr velikosti kreditní karty úspěch v zámoří. S kolegy vyhrál soutěž Microsoftu Imagine Cup. Momentálně pracuje na nové verzi pro cukrovkáře, kteří částečně nebo úplně přišli o zrak.

Reklama

Související témata:

Doporučované