Hlavní obsah

S kamerou na objevitelské výpravě v Tatrách: Hledání záhady světové speleologie

Záhady Josefa Klímy: Objevitelská výprava do Nízkých Tater. Kde je slavná Měsíční jeskyně objevená za Slovenského národního povstání?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na sklonku války, v říjnu 1944, se na Slovensku prý podařilo objevit jeden z nejzáhadnějších podzemních objektů světa.

Článek

Za Slovenského národního povstání, na konci října 1944, se po přestřelce povstalců uchýlila trojice z nich za pomoci někoho z místních do neznámé jeskyně. Později jeden z vojáků objevil v její zadní části vstup do tajemného prostoru. Do téměř svislé šachty o průřezu takřka dokonalého půlměsíce a průměru zhruba 25 metrů.

Dokonale opracované stěny naznačovaly, že nejde o přírodní výtvor.

Kapitán Antonín Horák se po válce do šachty ještě prý vrátil a na dně podivné jeskyně nalezl ostatky, které nechal určit biology. Jednalo se údajně o ostatky jeskynního medvěda. Podivný objekt tedy musel být nejméně 12 tisíc let starý.

Po roce 1948 emigroval Horák do Spojených států, kde pracoval pro západní rozvědky. V 60. letech ale o svém objevu publikoval článek v časopisu americké speleologické společnosti.

V článku neuvedl přesné umístění jeskyně. Předpokládal, že v uvolňujících se poměrech pražského jara bude moci uspořádat výpravu a svůj objev slavnostně odhalit.

Sovětské tanky však byly rychlejší. Výprava se konat nemohla. A kapitán Horák zemřel v 70. letech, aniž přesnou polohu jeskyně prozradil.

Od té doby hledají Měsíční jeskyni hned na několika místech Slovenska. Dosud se badatelé zaměřovali na lokality, kde buď výskyt jeskyní není znám, nebo kde v té době probíhaly boje. Český badatel a spisovatel Martin Lavay ale objevil místo, které splňuje obě kritéria.

Reportáž z objevitelské výpravy do Nízkých Tater si můžete pustit v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Záhady Josefa Klímy z 19. 5. 2019: Příběh muže, kterého málem zastřelili na hranicích. Hledání záhady světové speleologie. A glosa Báry Nesvatbové. Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované