Hlavní obsah

S kamerou v kobkách na náplavce: Jak to vypadá, když otevřou největší kulatá okna na světě

Podívejte se, jak vypadají zrenovované kobky na pražské náplavce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Obě nábřeží pražské náplavky mají dohromady 20 zrekonstruovaných kobek. Veřejnosti se otevřou v listopadu.

Článek

Co v jednotlivých kobkách návštěvníci najdou? „Kromě kaváren, které mají trochu jiný koncept – jedna je postavená na kávě, druhá je alternativní bar, nebo je tu Bajkazyl, je tady také galerie nebo i paroplavební společnosti,“ popsal v rozhovoru pro Seznam architekt Petr Janda, který koncept rekonstrukce kobek připravil.

Proces jejich renovace trval deset let. V tuto chvíli si jednotlivé prostory přebírají jejich budoucí provozovatelé, kteří své podniky otevřou v listopadu, až se završí kolaudace.

Na smíchovské náplavce je menších kobek 14, naproti na Rašínové nábřeží je 6 velkých – vchodem do nich jsou kulatá okna ze sedm centimetrů tlustého skla.

Kobka na Rašínově nábřeží.

„Pokud je nám známo, tak je to největší okno kruhového a eliptického tvaru na světě. Přasahuje to standardní šířku výrobní linky, která je 23 metrů široká, nikde na světě není možné vyrobit takové okno, standardní sklo touto metodou,“ dodal Janda.

Kvůli tomu se musela okna vyrobit ze skla, které se používá ke stavbě mořských akvárií. Materiál dodal americký výrobce.

Otevírání oken je automatizované a dá se nastavit, jak se otevřou.

Kobka na Rašínově nábřeží.

„Kombinací metod otevírání je možné udržet provoz takový, jaký je adekvátní v jednotlivých ročních obdobích,” říká Petr Janda. Nastavitelná míra otevření pomůže hlavně v zimě, aby se vevnitř nevytápělo nazmar.

Kobky na náplavce budou otevřeny od listopadu po všechna roční období. Veřejnost si je poprvé mohla prohlédnout při Dnu otevřených kobek, který se konal ve středu a ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Doporučované