Hlavní obsah

S kamerou v romských osadách: Tak otřesně vypadá odvrácená tvář Slovenska

Tvůrci pořadu Černota Martin Klesnil a Patrik Fiala natáčeli v romských osadách na Slovensku: Čichači, rozpadající se chýše a trocha naděje.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na území Slovenska je kolem 800 romských osad, které mají několik společných znaků. Většina obyvatel je nezaměstnaných, pobírají sociální dávky. Domy, ve kterých žijí, nemají zavedený plyn ani vodu. Děti jsou často závislé na drogách. Kudy z toho ven?

Článek

Největší koncentrace romských osad je na východě Slovenska v okolí Spišské Nové Vsi. Domy postavené ze dřeva či plechů stojí na kraji vesnic často bez povolení. V osadě nebývá zavedena kanalizace ani vodovod. Potřebu tak obyvatelé vykonávají v kadibudkách, umývat se musí v plechové vaně či potoce.

Největším problémem je však drogová závislost, a to převážně na toluenu a jiných ředidlech.

Pro lidi z osad jsou snadno dostupné a často je užívají i malé děti. Jejich rodiče totiž tyto látky za drogy nepovažují.

Foto: Seznam Zprávy

Romská osada na východě Slovenska.

Vyjmenované problémy jsou často spojovány s nejznámějším romským sídlištěm na Slovensku Luníkem IX. Ten však s těmito problémy díky starostovi Marcelu Šaňovi úspěšně bojuje.

Foto: Seznam Zprávy

Nejznámější romské sídliště na Slovensku Luník IX.

Zlepšení započalo zbudováním kamerového stytému a odvezením odpadu, který se dlouhé roky hromadil pod okny domů. Dalším krokem bylo zřízení čipových karet na vodu, aby již nedocházelo k nadměrné spotřebě – a dluhům.

Jak se změnil Luník IX a v jak šokujících podmínkách žijí lidé v romských osadách, uvidíte v dokumentu Romské osady na Slovensku od tvůrců pořadu Černota Martina Klesnila a Patrika Fialy v úvodním videu.

Reklama

Doporučované