Hlavní obsah

S kapelou Tiger Lillies si připomínám devadesátky, s Peroutkou lidskou důstojnost. Co skrývá knihovna Radima Špačka?

Další díl pořadu Kultura Terezy Willoughby.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Každý týden jdeme za jednou osobností, abychom se zeptali, co poslouchá, na co se dívá a co čte. Nahlédněte s námi do soukromého světa kultury.

Článek

„Mám teď zrovna rozečtenou knihu Ferdinanda Peroutky Oblak a valčík,“ zalovil ve své krásné knihovně v bytě poblíž pražského centra režisér Radim Špaček. „Je tam naprosto fascinujícím způsobem vylíčená situace v Československu před válkou a potom za Protektorátu.“ Osoba Ferdinanda Peroutky by režiséra zajímala i jako námět příštího filmu. „Možná, že se k němu časem propracuji.“

Ze současné kinematografie ho okouzlil Jan Palach Roberta Sedláčka. Oceňuje především představitele hlavní role. Sám nový film uvádí v říjnu, jde o snímek Zlatý podraz o československém basketbalovém týmu. Ještě před tím se ale chystá na koncert kapely Tiger Lillies. „S jejich ztřeštěnou hudbou se vracím o skoro třicet let zpátky, tak doufám, že si to na koncertě zase hezky prožiji,“ dodává Radim Špaček.

Rubrika Moje kultura je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každou neděli od 21 hodin, od 5. října potom v pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Radim Špaček (1973) se  proslavil celovečerním filmem Pouta, který režíroval podle původního scénáře Ondřeje Štindla. Snímek ovládl všechny filmové ceny. Se stejným týmem později realizovat film Místa a režijně se podílel na televizním seriálu Život a doba soudce A. K. V říjnu bude mít premiéru jeho novinka Zlatý podraz. Každoročně spoluorganizuje Festival bollywoodského filmu a věnuje se divadelní režii.

Kultura Terezy Willoughby z bunkru pod Stalinem, ateliéru Petra Písaříka a domácí knihovny režiséra Radima Špačka.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované