Hlavní obsah

S létajícím autem byste mohli doletět třeba do Chorvatska, říká jeho konstruktér

Designér a konstruktér létajícího auta Štefan Klein o vozu budoucnosti.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Létající automobil už není pouze hudbou daleké budoucnosti, stal se realitou. A to díky práci designéra a konstruktéra Štefana Kleina a jeho týmu.

Článek

Spoluzakladatel firmy AeroMobil a zakladatel firmy Kleinvision Štefan Klein je zároveň vývojářem a designérem funkčního létajícího auta – Aircar. Projekt ho napadl už při studiu vysoké školy, od té doby se mu věnoval tak dlouho, až létající auto skutečně vytvořil. Inspiraci sbíral například při čekání na letištích, kde trávil mnoho času.

„Aircar nyní vypadá spíše jako auto, ale jsou v něm použity úplně jiné součástky,“ říká Klein a vysvětluje, že podle něj létající auto nevyřeší problémy dopravy, ale může být dobrým začátkem pro jejich řešení.

Létající auto by si v budoucnu představoval jako součást provozu. „Není stavěno jako kuriozita, je stavěné jako seriózní výrobek, který by měl být běžně na trhu.“ To mimo jiné znamená, že musí splňovat i podmínky legislativy, která by podle Kleina měla vytvořit pro létající auta novou kategorii.

Létající auto za více peněz

Cena létajícího automobilu nebude stejná jako cena běžného vozu. Odvíjí se od vývoje a výroby, která se velmi liší od výroby klasického auta. Pro Aircar je potřeba využít úplně nové technologie. Cena by však neměla převyšovat ceny malosériových automobilů.

Klíčovým bodem vývoje nových prostředků je podle Kleina dobrý tým. Díky digitalizaci se zefektivnila komunikace mezi vývojáři z celého světa. Prostřednictvím toho tak například motor Aircar vyrobila jihoafrická firma, která byla schopna v krátkém čase splnit všechny požadavky na výrobu, včetně dodržení emisních norem.

Reklama

Doporučované