Hlavní obsah

S lety do vesmíru se už obchoduje na burze. Virgin Galactic slaví debut na NYSE

Společnost Virgin Galactic vstoupila v pondělí na burzu.Video: Karolína Štuková, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Se společností miliardáře Richarda Bransona Virgin Galactic se začalo obchodovat na newyorské burze NYSE.

Článek

Společnost Virgin Galactic, která chce začít vynášet turisty na hranici vesmíru, se jako první z oboru začala obchodovat na burze.

Nejde ale o klasické IPO. Virgin Galactic se totiž v červenci spojila s už obchodovatelnou firmou Social Capital Hedosophia (IPOA), které Branson prodal ve Virgin Galactic podíl zhruba za 800 milionů dolarů, v přepočtu téměř 18,5 miliardy korun. Jednalo se o 49% podíl, zbylých 51 % stále patří samotnému Bransonovi.

Virgin Galactic získala pondělním vstupem na burzu 450 milionů dolarů. Podle toho, jak akcie IPOA stouply už během pátku o 11 procent, se dá soudit, že se investoři na příchod Virgin Galactic aktivně připravovali.

Společnost Virgin Galactic dokončuje finální testování vesmírné lodi, aby se do vesmíru konečně podívali i turisté. Plánovaný start těchto výletů je v roce 2020. Zatím se přihlásilo na tři tisíce klientů. Prvního letu se plánuje zúčastnit i Richard Branson.

Komerční lety zatím provází mnoho nedostatků a komplikací. Tou největší byla nehoda při testovacím letu v roce 2014, při kterém zemřel jeden z pilotů stroje a druhý byl vážně zraněn. Poté se prodej letenek zastavil.

Společnost však očekává nárůst zájmu spojený právě se vstupem na burzu. Aktuálně je vesmírných jízdenek prodáno asi 600. Podle serveru E15 se mezi budoucími vesmírnými turisty objevilo také několik českých a slovenských jmen. Dalším nadšencem do vesmírné turistiky je například Leonardo DiCaprio nebo Justin Bieber, který za zájezd už zaplatil v přepočtu 5,7 milionu korun.

Reklama

Doporučované