Hlavní obsah

S lovci bouřek v terénu. Česko zasáhly prudké lijáky

V Česku panuje výstraha před vydatnými dešti. Na co se máme připravit?Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Po vlně veder zasáhly Česko vydatné bouřky. Hydrometeorologicky ústav kvůli nim vydal výstrahu, která platí až do pátku.

Článek

Ještě ve středu padaly v Česku rekordy a místy se teploměr dostal až k 36 stupňům Celsia. Odpoledne ale už západ republiky postihly vydatné deště, které budou trvat nejméně do soboty.

Výstraha meteorologů platí pro celý jih a západ republiky a hlavně pro Středočeský kraj. Podle jejich měření spadlo třeba u Dobřichovic za posledních 7 hodin 50 mm srážek a hrozí, že dalších 30 přibude.

Lovci blesků

Vydatné deště jsou doprovázeny četnými bouřkami. Ve středu prošla Českem tak zvaná supercela a extrémní bouřka se republikou prohnala i minulý týden. Zachyceno v ní bylo přes 300 tisíc blesků.

Podobné počasí je rájem tak zvaných lovců blesků. O tom, jak se bouřky loví jsme se podívali s Robinem Dusparou z Asociace pro výzkum bouřek, který se tímhle koníčkem zabývá už několik let i na mezinárodní úrovni. Ukázal nám svoji techniku a řekl, proč to vlastně dělá.

Přímo ve studiu Seznam Zpráv počasí komentoval výzkumník ČHMÚ David Rýva, který je sám také lovec bouřek, ale počasím se zabývá i jako akademik.

Ve středních Čechách silně prší. Voda podemlela koleje u Berouna, vlaky stojí.

Reklama

Související témata:

Doporučované