Hlavní obsah

S miminkem do bazénu. K čemu je dobré plavání dětí?

Aktivním pohybem ve vodě si děti osvojují nové schopnosti a dovednosti. Jak motorické, tak sociální.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pravidelný pořad pro mámy od mámy. V něm deník desetiměsíční holčičky a tip na aktivitu, která pomáhá zdravému vývoji dětí a miminka i jejich rodiče baví. Plavání.

Článek

Kojenecké plavání je stále populárnější a klubů, které ho nabízejí, přibývá. Plavání u dětí totiž podporuje psychomotorický vývoj, ale i koordinaci a motoriku. Navíc posiluje imunitní systém dětí a odolnost organismu.

„Důležité je hlavně to, že děti mají pohyb. Mají kontakt s vodou, naučí se orientaci ve vodě, cit pro vodu,“ vysvětluje instruktorka plavání Lenka Nechodomová s tím, že v hodinách se děti „naučí“ hlavně zachránit se.

„Kdyby se cokoliv stalo, děti jsou schopny doplavat ke kraji a vylézt z bazénu. Na to je tady připravíme,“ dodává Nechodomová.

Plavání probíhá formou hry. Za doprovodu říkanek a zpívání. Děti, které plavou už od malička, pak v době, kdy nastupují do školy, bez problémů zvládají kraul i znak a skutečně o sobě mohou říct, že umí plavat.

Do bazénů pro kojenecké plavání mohou děti už od půl roku. Pozor ale na výběr samotného bazénu a vody v něm. Některým dětem může vadit chlorovaná voda – dráždí sliznice a dýchací cesty. Znečištěný bazén pak s sebou zase nese riziko vyrážek či nejrůznějších zánětů. Rodiče dětí, které mají předpoklady pro alergie, astma či atopický ekzém, by se tak měli poradit s lékařem.

Máte tip na další aktivitu s dětmi. Dejte mi vědět na Instagramu @mamablog_eda.tob.

Reklama

Související témata:

Doporučované