Hlavní obsah

S obnovou podlah na vizovickém zámku pomohou parketáři z 20 zemí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

S obnovou parketových podlah na zámku ve Vizovicích na Zlínsku pomohou v létě parketáři z 20 zemí.

Článek

Uskuteční se tam vzdělávací a dobrovolnický projekt Workcamp Parquet, jehož účastníci budou vyrábět a pokládat parketové podlahy pomocí nářadí a nástrojů známých v roce 1860. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělila koordinátorka projektu Michaela Reichlová. Jde o pátý ročník, v předchozích letech parketáři pomohli například na zámcích Dahlen v Německu, Brzeg v Polsku nebo Arcen v Nizozemsku.

„Pro letošní ročník jsme chtěli kolegům ukázat krásu naší země a zároveň podpořit nějaký projekt rekonstrukce památky u nás v Česku. Vždy se vybírá objekt, kde si parketáři vyměňují své dovednosti a znalosti a setkají se s technologiemi, které jsou mnohdy velmi výjimečné a dají se naučit jen od starších mistrů řemesla. Proto jde často o památky s historickými podlahami, jako je například letošní zámek ve Vizovicích,“ uvedl manažer projektu René Caran.

Podle Reichlové nejde přitom jen o to, že skupina parketářů z dvaceti zemí položí za týden unikátní podlahu, která se stane nedílnou součástí zámku a bude volně přístupná návštěvníkům zámku. „Je to zároveň vzdělávací projekt s mezinárodní účastí se zaměřením na řemeslo, na zachování jeho tradice, výměnu zkušeností mladých a starých parketářů a odborníků z oboru a jde o největší řemeslně odborný mezinárodní projekt,“ uvedla.

Do Vizovic přijedou parketáři z Rakouska, Itálie, Ruska, Ukrajiny, Austrálie, Ameriky, Rumunska, Británie či Francie. „Všichni účastníci akce pracují celý týden bez nároku na honorář a zpravidla na tuto akci čerpají dovolené,“ uvedla koordinátorka. Čeká je práce na podlaze o ploše asi 85 metrů čtverečních, na programu bude i odborný program, semináře a přednášky, například program výuky frézování, výroby šablon či vsazování ornamentů do parketové podlahy.

Workcamp Parquet 2020 se uskuteční na přelomu srpna a září, zámek bude běžně otevřen návštěvníkům, kteří budou moci vidět parketáře při práci. Akce podpořil Zlínský kraj, Národní památkový ústav, město Vizovice a firmy.

Reklama

Doporučované