Hlavní obsah

S obviněným Bannonem definitivně končí „trumpismus“, jak jsme ho znali

Foto: Profimedia.cz

Stratég Trumpovy kampaně v roce 2016, Steve Bannon.

Reklama

V pondělí má začít soud s dalším Trumpovým mužem, respektive ex-poradcem Stevem Bannonem. Nejbližší okruh amerického prezidenta se od roku 2016 změnil k nepoznání.

Článek

„Steve Bannon nemá nic společného s mojí prezidenturou. Když dostal výpověď, nepřišel jen o práci, ale i o rozum,“ okomentoval Donald Trump odchod Steva Bannona z Bílého domu. Kdo vlastně Bannon je? Proč nyní stanul před soudem a co má společného s prezidentem Spojených států?

Voják, režisér, pravičák...

Architekt Trumpovy kampaně z roku 2016. Tak popisují zahraniční novináři roli Steva Bannona. Ročník 1953 a rodák z Virginie prošel vojenskou školou a po promoci se přidal k námořnictvu. Stál i po boku šéfa námořních vojenských operací v Pentagonu. Na začátku osmdesátých let vojenský svět opustil a dodělal si magisterský titul v byznysovém oboru. U společnosti Goldman Sachs se dostal ke světu médií a přestěhoval se do Los Angeles.

Na západním americkém pobřeží začal podnikat v zábavním a filmovém průmyslu. Nakonec se přes producentské posty velkých hollywoodských trháků dostal až k tvorbě vlastních snímků - k psaní scénářů i režírování.

Přestože jeho rodina se přikláněla k politice Demokratické strany, Steve Bannon se začal profilovat konzervativním směrem. Na začátku nového milénia se začal přátelit s Andrewem Breitbartem, který založil ultrapravicový web Breitbart. Po roce 2012, kdy Breitbart zemřel, převzal Bannon vedení.

Rasistický, xenofobní a misogynní názorový plátek, to je označení stránky Breitbart podle jejích kritiků. Její zakladatel a představitelé však argumentují, že se jedná o „pravicový Huffington Post“.

Foto: Profimedia.cz

Steve Bannon a Kellyanne Conwayová, oba bývalí poradci Donalda Trumpa.

Před čtyřmi lety, v roce 2016, se stal jedním z hlavních stratégů Trumpovy kampaně do Bílého domu. Autorsky stojí za heslem „Postavíme zeď“, které reagovalo na Trumpovo předvolební antiimigrantské téma. Právě Bannonovy aktivity spojené se zdí na mexicko-amerických hranicích se mu později staly osudnými, kvůli nim skončil u soudu a hrozí mu až 20 let za mřížemi.

To ale až trochu později. Ve volebním roce 2016 stál Bannon po boku Donaldu Trumpovi. Sám sebe označoval za Trumpova „Thomase Cromwella“, pravou ruku anglického krále Jindřicha VIII. „On je ten, který má nápady. Představitel tzv. trumpismu,“ popsal Hollywood Reporter úlohu Steva Bannona.

„Trumpismus“?

„Americká média brala Trumpa doslova, ale ne vážně. Americká společnost Trumpa brala vážně, ale ne doslova,“ popisuje fenomén trumpismu z roku 2016 Jon Sopel, americký korespondent britské BBC. „To, v co prezident věří a co si myslí o jakémkoliv momentu, kdykoliv a o čemkoliv,“ popisuje ve stejném textu Ron Christie, republikánský analytik, který pracoval pro George W. Bushe.

Foto: Profimedia.cz

Okolí prezidenta Trumpa se od roku 2016 výrazně změnilo.

„Trumpismus“ se pojí samozřejmě s pravicovou politikou, ale také s nadřazeností bílé rasy a obecně s nacionalismem. Amerika především. Ale také něco, co by se mělo dít teď hned a „mít hotovo“ a bude to „ta nejlepší věc, co se kdy v USA udála“. Dá se říct, že je to určitý typ ideologie, politického přístupu a také nálady ve společnosti.

Pod pojmem se však schovává nejen prezident Trump a jeho politika, ale také celý ansámbl, který kolem sebe vytvořil – poradci, zaměstnanci Bílého domu i právníci. Tedy, co se roku 2016 týče. Po téměř čtyřech letech v úřadu se totiž složení „pobočníků“ Donalda Trumpa vyměnilo k nepoznání.

Všichni obvinění prezidentovi muži

Steve Bannon skončil v Bílém domě jen několik měsíců po Trumpově inauguraci. Prezident tehdy pronesl známý výrok týkající se neonacistického protestu v Charlottesville v srpnu 2017. Prohlásil, že chyby vidí „na obou stranách konfliktu“. Začala se ozývat obrovská kritika Bannonova vlivu v Bílém domě. Ve spojitosti s dalšími kontroverzními názory, Steve Bannon 18. srpna oficiálně opustil West Wing.

O tři roky později, rovněž v srpnu, ho na luxusní jachtě dostihla policie a zatkla. Prokuratura ho viní z podvodu. Společně s dalšími uspořádal sbírku na stavbu zdi mezi Spojenými státy a Mexikem, tedy na plán, který mimo jiné vyhrál Trumpovi volby. Bannon a ostatní vybrali více než 25 milionů dolarů (asi 550 milionů korun). Na stavbu zdi peníze ale nikdy nepoužili.

Není ale zdaleka jediným ze skupiny těch, kteří patřili do Trumpovy nejbližší skupiny rádců v roce 2016, kteří nyní stanuli před soudem. Bývalý poradce a právník Michael Cohen je obviněn z praní kampaňových peněz nebo lhaní v Kongresu. Další bývalý rádce Michael Flynn čelí obvinění z lhaní FBI. Další z blízkých lidí a ex-poradců Paul Manafort má „na krku“ žalobu z finančních a daňových podvodů. Rick Gates, George Papadopoulos, Corey Lewandowski, Roger Stone…

Kolem Donalda Trumpa a jeho kampaní za znovuzvolení stojí zase jiní. „Trumpismus“, jak ho definoval rok 2016, je aktuálně k nepoznání. Mnozí jeho představitelé totiž sedí ve vězení nebo čekají na soud. Hledání „trumpismu“ pro rok 2020 je tak o něco komplikovanější, a to zejména pro nové stratégy prezidentské kampaně.

Reklama

Doporučované