Hlavní obsah

S očkováním i bez. Studie odhalila, jaká je pravděpodobnost nákazy doma

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle výsledků nové studie platí u plně očkovaných osob stejná pravděpodobnost, že virus přenesou na ty, s nimiž sdílejí domácnost, jako u lidí neočkovaných.

Článek

Výsledky nové studie naznačují, že lidé, kteří jsou proti covidu plně očkovaní, a přesto se virem nakazí, jsou pro ostatní členy domácnosti stejně infekční jako neočkovaní lidé. Informoval o tom web The Guardian.

Domácnosti jsou klíčovým prostředím pro přenos onemocnění covid-19. O tom hovořila již studie z letošního ledna, podle níž dlouhodobý každodenní kontakt s nakaženou osobou vede ke zvýšenému riziku nákazy virem.

Přesto však zůstaly nezodpovězeny mnohé otázky, včetně vlivu očkování na riziko přenosu viru a možnost nákazy nebo skutečného podílu případů, které se nakazí v domácnosti. Nová studie zveřejněná ve čtvrtek v odborném časopise The Lancet odhalila, že očkování proti onemocnění covid-19 je sice klíčové pro prevenci závažných průběhů onemocnění a úmrtí, i plně očkovaní jedinci se ale koronavirem mohou nakazit a šířit ho dál.

Vědci z několika institucí včetně Imperial College London a britské Agentury pro zdravotní bezpečnost (HSA) analyzovali data 138 osob, které se nakazily variantou delta v domácnosti, a jejich 204 kontaktů.

Z 204 kontaktů, které byly vyhledány do pěti dnů od výskytu příznaků u člena domácnosti a po dobu 14 dnů se denně testovaly, se jich nakazilo 53. Z toho bylo 31 lidí plně očkovaných a 15 neočkovaných.

Z výsledků vyplývá, že i u plně očkovaných osob existuje značné riziko nákazy. Analýza odhalila, že plně očkovaní lidé mají 25% šanci, že se nakazí od infikovaného člena domácnosti. U neočkovaných je šance na nákazu 38 procent. Tyto údaje však nevnášejí světlo do závažnosti onemocnění, přičemž tým vědců upozorňuje, že velikost rozdílu není jasná.

Analýza dále naznačuje, že to, zda je nakažený jedinec sám plně očkovaný, nebo neočkovaný, má jen malý nebo žádný vliv na to, jak je pro ostatní členy domácnosti nakažlivý.

Vědci dodali, že maximální množství kopií viru v krvi bylo u nakažených osob takřka stejné bez ohledu na to, zda byly očkovány, či nikoliv. U očkovaných lidí však tato hladina klesala rychleji, což naznačuje, že se nákazy zbavili dříve.

„Překvapivě jsme zjistili, že již tři měsíce po obdržení druhé dávky vakcíny bylo riziko nákazy vyšší ve srovnání s těmi, kteří byli očkováni nedávno. To naznačuje, že ochrana vyvolaná očkováním slábne již zhruba tři měsíce po druhé dávce,“ uvedl vedoucí katedry infekčních chorob na Imperial College London a autor studie Ajit Lalvani.

Lalvani zdůraznil, že očkování, včetně třetí dávky, je důležité. Dále poznamenal, že neočkovaní lidé se nemohou spoléhat na imunitu těch, kteří jsou plně očkovaní. Dodal, že pokud se plně očkovaní jedinci nakazí, zůstávají chráněni před závažným onemocněním a úmrtím a průběh infekce u nich bývá jen mírný.

Na otázku, zda by posilovací dávky měly být nabízeny dříve než šest měsíců po druhém očkování, však Lalvani odpověděl, že by se měl klást důraz na to, aby si třetí dávku nechali primárně aplikovat ti, kteří na ni již mají nárok.

Epidemiolog z Edinburské univerzity Rowland Kao uvedl, že vysoká míra přenosu koronaviru v domácnostech zdůrazňuje potřebu očkovat dospívající i potřebu poskytnout posilující dávky osobám z ohrožených skupin.

„Očkování mladších osob má zpomalit komunitní šíření viru. Posilující očkování má přímo chránit před závažnou infekcí a hospitalizací,“ uvedl Kao a naznačil, že tato zjištění také přidávají váhu výzvám k zavedení dalších opatření v boji proti šíření onemocnění covid-19. Kao dodal, že tento krok by mohl také zmírnit rizika, která představují ostatní respirační onemocnění včetně chřipky.

„Výsledek, že očkovaní jedinci, kteří se nakazili, zřejmě představují podobné riziko infekce jako ostatní, také zdůrazňuje potřebu zlepšit nefarmakologické zásahy, aby se dále zpomalilo šíření viru a zmírnila se zátěž nemocnic,“ dodal epidemiolog.

Reklama

Související témata:

Doporučované