Hlavní obsah

Očkovat se bude i příští rok. Za osm miliard

Foto: SZ Michal Šula

Očkování v Národním očkovacím centru v Praze v jarní vlně pandemie. Snímek je ilustrační.

Reklama

Dosud neznámé detaily z rozpočtu ministerstva na příští rok ukazují, že výdaje resortu se proti poslednímu roku před covidem (2019) zvýší napřesrok trojnásobně.

Článek

Proti nemoci covid-19 se budou Češi očkovat také v roce 2022. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pondělí po zasedání vlády uvedl, že se počítá s pokračováním očkování třetí dávkou, které začne letos.

A prozrazují to i dosud neveřejné detaily z rozpočtu Ministerstva zdravotnictví, podle kterého půjde na vakcíny příští rok osm miliard korun.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Zatímco pro letošek měla vláda na vakcínu k dispozici částku devět miliard, v příštím roce to má být tedy o miliardu méně.

„Tyto prostředky se však do rozpočtu navrátí,“ upřesňuje finanční toky kolem očkování Martina Čovbanová z Ministerstva zdravotnictví.

Podle dohody Evropské komise s výrobci vakcín musí dodávky hradit centrální rozpočty členských států, proto také vláda další dodávky od Pfizeru či Moderny zaplatí ze svého. Poté si však peníze vyžádá zpátky od zdravotních pojišťoven.

Z rozpočtu resortu zdravotnictví na příští rok také plyne, že celkové výdaje ministerstva se proti poslednímu roku před pandemií zvýšily pro příští rok třikrát.

Ještě předloni stačilo ministru Adamu Vojtěchovi osm miliard, na příští rok chystá pro svého nástupce částku třikrát vyšší. Důvodem jsou dvě položky, které vznikly jako reakce na covid-19.

Vedle nákupu vakcín si srovnatelnou částku vyžádají také investice do nemocnic financované z větší částí z Bruselu.

Proti roku 2019 také ministerstvo utratí o šest a půl miliardy navíc z evropských dotací. V roce 2022 totiž proběhne konečné vyúčtování rozpočtového období 2014 až 2020, ve kterém nemocnice investovaly celkem sedm a půl miliardy do perinatologických a onko-gynekologických center.

Zároveň se začnou vyplácet prostředky z programu REACT-EU, kterým Evropská komise podporuje přípravu na další pandemie.

Nejvyšší částku osm miliard rezervovalo Ministerstvo zdravotnictví pro budování páteřní sítě 97 nemocnic, konkrétně do vybavení tzv. urgentních příjmů s nepřetržitou službou, kterými se tyto nemocnice budou odlišovat od ostatních, méně důležitých.

Pět miliard půjde na modernizaci a dostavbu pavilonů pro onkologické, kardiologické a obézní pacienty. Laboratoře a infekční oddělení se budou dotovat částkou jeden a půl miliardy. Téměř patnáct miliard z programu REACT-EU musí být utraceno už do konce roku 2023.

Reklama

Doporučované