Hlavní obsah

Spor o audit může skončit u evropského soudu, míní Schillerová

Foto: Seznam Zprávy

Pětapadesátiletá ministryně financí patří mezi nejvěrnější spojence šéfa hnutí ANO.

Reklama

Podle ministryně financí a vicepremiérky Aleny Schillerové může konflikt mezi českou vládou a Evropskou komisí ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše skončit u evropského soudu.

Článek

Ministryně financí, která byla hostem Výzvy Seznam Zpráv, upozornila, že zprávu Evropské komise ještě nečetla, ale v průběhu následujících dní by se měla dostat i na její ministerstvo.

Uvedla, že zprávu komise považuje za finální. To ale ještě neznamená, argumentuje podobně jako premiér Babiš, že se vláda s jejím obsahem smíří. Schillerová připomněla, že Česko dostane lhůtu na přijetí opatření a může konkrétní body zprávy rozporovat.

„Může to zajít tak daleko, že to skončí až u Evropského soudního dvora,” uvedla Schillerová k auditu, podle jehož předběžné verze z června je premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů, protože má stále vliv na podnik Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Česko by kvůli takovému hodnocení mohlo vracet do unijního rozpočtu kolem 450 milionů korun.

Andrej Babiš po finálním auditu Evropské komise stále odmítá, že by byl ve střetu zájmů.

Podle ministryně financí je možný dopad na daňové poplatníky i v případě potvrzení závěrů zprávy minimální. Zopakovala, že s komentováním výsledků zprávy nechce předbíhat. „V tuto chvíli bych nepředbíhala. Uvidíme, jaká budou zjištění, ale zachovám se vždycky podle zákona,” říká Schillerová.

Podívejte se na celou Výzvu s Alenou Schillerovou

Výzva s Alenou Schillerovou.Video: Seznam Zprávy

Vicepremiérka okomentovala i své výzvy na sociálních sítích týkající se nákupu vánočních dárků v aukci na webu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podle jejích slov šlo o nadsázku, kterou chtěla na existenci nových stránek upozornit.

Proč stát rozprodává své rezervy? A jak se po třech letech osvědčilo EET? Výzvu Seznamu s Alenu Schillerovou si můžete pustit už zítra ráno na webu Seznam Zpráv.

Reklama

Související témata:

Doporučované