Hlavní obsah

S padesátiletými ženami se zachází jako s dětmi. Saúdka poprvé po útěku od rodiny promluvila

Saúdská uprchlice promluvila s médii.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Rahaf Kunúnová doufá, že její příběh bude inspirací i pro ostatní Saúdky. Kromě toho by podle ní mohlo v její rodné zemi dojít k právním změnám.

Článek

Osmnáctiletá saúdská uprchlice Rahaf Kunúnová v Kanadě poprvé promluvila s médii. V rozhovoru pro australskou televizi odpovídala kromě jiného i na otázky ohledně ženských práv v Saúdské Arábii, píše agentura AP. Kunúnová sama utekla od rodiny kvůli psychickému i fyzickému zneužívání ze strany mužských příbuzných. Kromě toho se zřekla islámu.

„Chtěla jsem uniknout zneužívání a depresi. Chtěla jsem být nezávislá,“ řekla Kunúnová v rozhovoru, „nemohla jsme si vzít člověka, kterého jsem chtěla. Nemohla jsem pracovat bez povolení.“

Rodina Kunúnové odmítá obvinění z jejího týrání, v pondělí navíc Rahaf ve veřejném prohlášení vydědila, informuje agentura Reuters. Ještě v Thajsku se Rahaf odmítla setkat se svým otcem a bratrem, kteří za ní přiletěli z Kataru, ze kterého Rahaf uprchla, s úmyslem odletět i s ní zpět do Saúdské Arábie.

Ženy v Saúdské Arábii podle Rahaf nejsou svobodné. „Se ženami je v Saúdské Arábii zacházeno jako s dětmi, i když jim je 50 nebo 60 let. Zacházejí se ženami strašně,“ řekla Kunúnová.

Saúdská Arábie je už několik desítek let kritizována za porušování lidských práv, zejména těch ženských. Saúdky bez povolení manžela nebo mužského člena rodiny, kterým může být i syn, nemohou samy například vycestovat nebo si založit bankovní účet. Kunúnová tak doufá, že její příběh povede k legislativním změnám nebo že bude inspirovat ostatní Saúdky.

„Myslím, že počet žen, které budou od zneužívání a útlaku úřadů utíkat, se zvýší, zvlášť když tu není systém, který by je dokázal zastavit. Myslím, že mnohem více žen bude utíkat. Doufám, že můj příběh ostatním ženám dodá odvahu, aby se osvobodily. Doufám, že můj příběh uspíší změnu zákonů, zvlášť když jsem ho rozšířila po celém světě. Tohle může být prostředek změny.“

Pouhý jeden týden a podpora statisíců lidí na sociálních sítích stačily k tomu, aby si příběhu Kunúnové všimly příslušné úřady, a pomohli jí na cestě k získání azylu daleko od rodiny. Poté, co se v Thajsku zabarikádovala v hotelovém pokoji a na Twitteru sdílela průběh svého útěku, jí thajské úřady povolily schůzku se zástupcem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Ten jí udělil uprchlický status a následně jí Kanada udělila azyl.

Reklama

Související témata:

Doporučované