Hlavní obsah

Nejhorší to bylo s vrahy a pedofily, říká etnoložka o unikátním výzkumu vězeňských tetování

Lochmannová: Z tetování trestance poznáte, kde stojí ve vězeňské hierarchii i to, jaké má názory.Video: Adam Junek

 

Reklama

Odsouzenému za mřížemi zůstává jen jeho tělo. Přijde o osobní věci a tetováním může ukázat svou identitu, hodnotí etnoložka Alena Lochmannová pět let výzkumu mezi českými trestanci.

Článek

Provádět tetování je sice v českých věznicích zakázané, trestanci se ale postihů příliš nebojí. „Hrozí jim třeba, že nebudou moct být předčasně propuštěni po půlce trestu. Víc než kázeňských trestů se ale bojí žloutenky,” popisuje ve Výzvě Alena Lochmannová, doktorandka etnologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Od roku 2013 prováděla výzkum v pěti mužských káznicích. Vyzpovídala sexuální násilníky i vrahy. Jeden si nechal vytetovat slzu pod oko, což může symbolizovat, že zabíjel. „Ostatním přiznal, že si nechal udělat slzu jen tak v opilosti. Brali to jako zneužití symbolu a vysmívali se mu,“ říká Lochmannová.

Vyrobit strojek na tetování je podle ní jednoduché. Trestanci využívají třeba motorky z elektrických zubních kartáčků a jako jehly štětiny z ocelového kartáče. Jen zřídka se už jako barva používají saze ze zapálené papuče.

Jak bolestivé je vyškrabávané tetování? Jaký je rozdíl v symbolice toho, co mají na kůži čeští trestanci a ti z Ruska nebo asijských zemí? A jak se vězeňské tetování změnilo od dob komunismu? V rozhovoru v úvodním videu uvidíte i ukázky tetování českých trestanců.

Reklama

Doporučované