Hlavní obsah

S představou, že musím být prezidentem, neusínám, říká Václav Klaus ml.

Hostem Večerních zpráv Televize Seznam byl poslanec za ODS Václav Klaus ml.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Hostem Večerních zpráv Televize Seznam byl poslanec za ODS Václav Klaus ml. V rozhovoru se opřel do Evropské unie, „politických homosexuálů“ i takzvaných lepšolidí.

Článek

Klaus ml. patří k dlouhodobým kritikům Evropské unie – v červenci roku 2018 ji označil za protektorát pro národní státy, v únoru zase napsal, že členství v EU považuje za manželství, ve kterém probíhá domácí násilí. „Z dlouhodobého hlediska jde Evropská unie cestou, která není v zájmu demokracie ani českého národa. Na druhou stranu, v současné chvíli není síla, která by přivedla Českou republiku k jednání o nějakém opuštění,“ řekl v rozhovoru pro Televizi Seznam.

V ODS podle Klause ml. převládá křídlo, které sice EU kritizuje, zároveň ale tvrdí, že k ní ale není žádná alternativa, a že by se tudíž měla změnit a reformovat. On ale tento názor nezastává. „Já patřím k těm, kteří jsou skeptičtí vůči tomu, že je EU nějaké reformy schopná. A rozhodně ve straně nejsem nikterak osamocen,“ dodal Klaus ml. Vyjádření předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury, podle kterého je tento názor ve straně vysoce minoritní, Klaus ml. komentovat nechtěl.

Kromě EU Klaus ml. v rozhovoru kritizuje i takzvané lepšolidi. „Definice ‚lepšolidí’ je složitá. Sami sebe považují za vzdělané, i když realita často není tak růžová. Lepšolidi se taky neustále snaží lézt do života jiných lidí a dělat nějaké kampaně, převychovávací a čím dál víc agresivní,“ napsal v komentáři pro server Novinky.cz v říjnu 2018.

V rozhovoru pro televizi Seznam Klaus ml. vysvětlil, že mu obecně vadí, když se lidé „cpou“ do života ostatních, snaží se ostatní převychovávat a dělat kampaně kvůli tomu, že jim vadí chování, které je přitom nijak neohrožuje. Navzdory tomu Klausovi ml. vadí představa, že bychom v budoucnu mohli manželstvím nazývat i svazek dvou žen nebo mužů. „Můj život ohrožují věci, které ničí tradice této společnosti,“ řekl Klaus ml. „Snaha politických homosexuálů všechno znivelizovat a prosadit některé věci, po kterých ani ti skuteční homosexuálové příliš netouží, k ničemu dobrému nevede,“ dodal.

Vyjádřil se i k možné prezidentské kandidatuře. Co všechno v rozhovoru zaznělo, to se dozvíte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované