Hlavní obsah

S roboty za tři miliony proti koronaviru. Dezinfikují metro v Hongkongu

Do boje s nákazou vyrážejí roboti. Flotila dvaceti strojů za tři miliony korun dezinfikuje metro v Hongkongu.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Nejnovější zbraň proti šíření nákazy COVID-19 se představuje, píše agentura AP. Hongkongské metro spojilo síly s místní biotechnologickou firmou a zaměstnalo její roboty, kteří teď dezinfikují vlaky a stanice.

Článek

Jeden váží 70 kilo a vypadá jako malá lednička na kolečkách. Na rozdíl od té ale rozprašuje peroxid vodíku a díky instalované kameře, tedy obraznému oku, se dá ovládat dálkově.

Čtvrt hodiny na zabití viru. Už se osvědčili

Státnímu dopravnímu podniku MTR v Hongkongu se VHR (Vaporized Hydrogen Peroxide) robot osvědčil už minulý měsíc při dezinfikování kanceláře zaměstnance, kterému vyšel pozitivní test na koronavirus.

Provozovatel městské hromadné dopravy se proto rozhodl nakoupit 20 robotických pomocníků za 129 tisíc dolarů, což je v přepočtu tři miliony korun.

„Testovali jsme ho a osvědčil se nám už i před útokem koronaviru. Koncentrovaný peroxid vodíku rozprašovaný robotem dokáže viry i bakterie zabít do 15 minut,“ pochvaluje si roboty ředitel MTR Tony Lee.

Ve speciálních případech

Flotilu od firmy Avalon Biomedical vypravil tento týden do metra, které přepraví denně miliony cestujících. Informoval o tom i deník International Business Times, podle kterého mají stroje jediný cíl: dezinfikovat vlaky a stanice, a zabránit tak šíření nákazy COVID-19, při jejímž výskytu budou nasazeny.

„Když nastane speciální situace, jako když se pasažér za jízdy pozvrací, vlak je po návratu do depa sterilizován zředěným bělidlem podle standardů hygienické stanice Hongkongu. Potom použijeme robota, aby ho vyčistil a dezinfikoval. Osm vagonů zvládne za čtyři hodiny,“ dodává Lee.

Zařízení na výrobu deseti tisíc masek denně

VHR robota je možné i naprogramovat tak, aby rozprašování do ovzduší a na povrchy prováděl podle přednastavených tras. Podle Avalon Biomedical dokáže dostat peroxid vodíku i do míst, kam by jej běžný lidský pracovník nebyl schopen aplikovat.

List International Business Times dodává, že MTR k robotům zároveň plánuje představit zařízení pro výrobu vlastních obličejových masek. Státní dopravní podnik očekává, že by mohlo být v provozu ve druhé polovině tohoto roku a produkovat 10 000 kusů denně. Půjde prý o roušky z nanovláken, které vyvinuli odborníci z Polytechnické univerzity v Hongkongu, a měly by odfiltrovat i viry přicházející zvenčí.

Reklama

Doporučované