Hlavní obsah

S Romy žijeme celý život, tihle ale přišli, nikdo neví odkud, říká zmlácený muž. Obec kvůli němu demonstrovala

Podívejte se na rozhovor s napadeným mužem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Obyvatelé Dvorců na Bruntálsku chtějí po radnici, aby koupila a zbourala nájemní domy, do kterých se stěhují sociálně slabší. Bojí se, aby se neopakoval incident z minulého týdne, kdy skupina nově přistěhovaných lidí surově zbila tamního obyvatele. Proti problémové rodině protestovali i romští starousedlíci.

Článek

Napadení starousedlíka členy nově přistěhované rodiny vyvolalo v minulém týdnu vlnu emocí ve Dvorcích na Bruntálsku. Útočníky zadržela policie a dotyčná rodina se po sobotním protestu z obce odstěhovala, obyvatelé obce s necelými 1 500 obyvateli i přesto tlačí na obecní úřad, aby odkoupil nájemní domy, do nichž se stěhují sociálně slabší. A něco podobného, co se stalo minulý týden, se už neopakovalo.

To skupina několika lidí napadla třiačtyřicetiletého podnikatele Martina Teplíka přímo na jeho zahradě. Muž skončil v bezvědomí v nemocnici, odkud ho pustili teprve v pondělí odpoledne. Tři útočníky policie zadržela a obvinila. „Za zvlášť závažný zločin těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a přečin porušování domovní svobody jim hrozí trest odnětí svobody až do výše 10 let,“ říká bruntálská policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Teplíkova přítelkyně Hana Kopalová ihned vytvořila petici, kterou už podepsaly stovky lidí z Dvorců i okolních obcí. Apeluje s ní na radnici, aby jednala. „Chceme, aby zastupitelstvo obce Dvorce odkoupilo tady ty dva škaredé domy, co hyzdí obec, a aby obec nařídila demolici a nemohli se sem stěhovat už sociálně nepřizpůsobiví,“ vysvětluje Kopalová, která zároveň na tuto sobotu svolává další občanské setkání na podporu petice.

Lidé z Dvorců se na ulici sešli už minulou sobotu, dva dny po napadení Martina Teplíka. Vyrazili k domu, kde problémová rodina bydlela. Na ulici před okny skandovali a vyzývali rodinu, ať se odstěhuje pryč. Dohlížely na ně přitom desítky policistů i se psy. Rodina se sice ihned odstěhovala, ale lidé se chtějí sejít znovu. „Pozvala jsem i členy zastupitelstva, aby nám řekli, co s tím chtějí konkrétně dělat,“ dodává mladá žena.

Obyvatelé Dvorců apelují na starostu, ať domy, do nichž se stěhují problematičtí lidé, obec koupí a zdemoluje.Video: Seznam Zprávy

Podle dvoreckého starosty Jana Božovského bude záležet hlavně na majiteli obou domů. „Chceme se s ním sejít a jednat o možné koupi domů. Samozřejmě záleží i na zastupitelstvu,“ říká starosta, který se měl s majitelem domů sejít v pondělí odpoledne. „Pokud by se tu dál ty byty pronajímaly, chceme se maximálně zajímat o to, kdo v nich bude bydlet,“ dodává Božovský.

A k čemu vlastně minulý čtvrtek došlo? Podle Martina Teplíka, jehož zahrada sousedí s problematickým domem, problém odstartoval ve chvíli, kdy odehnal děti ze zmiňované rodiny, které mu šmejdily po pozemku. „Řekl jsem jim, že tady nemají co dělat, ať si jdou někam jinam. Letěly domů a najednou tady začalo najíždět auto, chtěli mě srazit, najížděli na mě, couvali na mě, vždycky jsem uhnul. Odjeli a z auta hulákali: My se vrátíme. Nevěnoval jsem tomu moc velkou pozornost. Najednou jsem viděl, jak ta tlupa běží přes most, vzal jsem hranol a chtěl jsem zavřít bránu, už jsem to ale nestihl. Pak už si nic nepamatuji. Měl jsem silný otřes mozku, asi jsem šel k zemi, někdo mě řízl na hlavě, prostě nevím,“ popisuje událost Teplík, který se probral až druhý den v nemocnici. „Doktoři říkali, že kdybych nebyl takové postavy, jaké jsem, mohli mě také odvézt nohama napřed,“ popisuje urostlý muž.

S vlastní verzí však přišli i členové rodiny, kterou obyvatelé Dvorců vyzývali k odchodu. „Syn šel s dětmi ven. Vyšel ven bílý gadža a začal mu nadávat do cikánů. Vzal pak kamení a začal je házet na auto, kde byly malé děti. Velké kameny házel do auta. Syn mu řekl, ať přestane a proč to dělá, že se mohou domluvit jako sousedé. Syn pak odvedl domů děti a šel zpátky ven na dvůr. Gadža mu pořád nadával. Vzal si velký hranol a říkal: ‚Pojďte, pojďte.‘ Syn si vzal větev a šel za ním. On byl před svojí zahradou. Chtěl syna praštit, ale on mu uhnul a pak ho bouchl tou větví do nohy. Ten gadža spadl na zeď. Šel jsem k němu a chtěl jsem ho zvednout. Nemohl jsem ho zvednout, řekl jsem synovi, ať mi pomůže. Zvedli jsme ho a říkali jsme mu, že se dalo vše normálně domluvit, vždyť jsme sousedé a máme si pomáhat. A on řekl ‚však jo‘. Pak přišla policie a řekla, že jsem ho já zbil, syn ho zbil a další syn ho zbil,“ popsal jeden z mužů serveru Romea.cz.

Romští starousedlíci, kteří ve Dvorcích žijí desítky let, se však postavili na stranu Martina Teplíka. Řada z nich se zúčastnila i sobotního protestu. „Jsou to špatní Romové, jsme rádi, že už jsou pryč. Dělali problémy, napadali i naše děti, pak napadli tohohle pána. Je to hrůza, takové lidi v naší obci nechceme,“ uvedl jeden z romských obyvatel Dvorců, který si však nepřál uvést své jméno. V obci prý s rodinou žije přes třicet let a nikdy neměli problémy.

Za domácí Romy se staví i sám napadený muž. „My tady s nimi normálně žijeme, i několik mých přátel a spolupracovníků jsou Romové, takže se mi nelíbí, když jsme teď označováni za rasisty. „Tihle lidé tady ale nebyli ani sedm dní a třikrát na ně volali policejní hlídku, že tady dělají výtržnost, že zničili značky a rozbíjeli kontejnery, ničili obecní majetek. Přijeli odněkud, nikdo neví odkud.“

Reklama

Doporučované