Hlavní obsah

S rostoucími průmyslovými zónami stoupá i kriminalita. Vesnice dostanou peníze na strážníky

Kraj vyčlenil na program v letošním roce tři miliony korun, o dotaci může požádat obec s počtem obyvatel do dvou tisíc, která nemá zřízenou obecní policii.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V průmyslových zónách v Plzeňském kraji pracují tisíce lidí, velká část v okolí dálnice D5. Řada obcí upozorňuje na snižující se bezpečnost v oblasti. Problémem se už několik měsíců zabývá i Plzeňský kraj, nově vypsal dotaci pro menší obce. Ty by si díky dotaci mohly zaplatit službu strážníka.

Článek

„Ano, bezpečnost se u nás bohužel výrazně zhoršila. Především v posledních letech došlo k enormnímu nárůstu počtu přestupků,” posteskl si starosta Boru Petr Myslivec (nez.). Podle něj za tím stojí především pracovníci průmyslových zón. Zatímco v roce 2015 se na ubytovnách odehrálo pět přestupků, o rok později to bylo devět a v loňském roce už 27. „V letošním roce již řešíme 15 přestupků,” upozornil Myslivec a dodal, že v drtivé většině se jedná o přestupky páchané pod vlivem alkoholu.

V dalších obcích nacházejících se v blízkosti průmyslových zón, ve Stříbře a v Kostelci, k takovým změnám nedošlo. Starostové obou obcí si ale všímají, že lidé mají menší pocit bezpečí. „Stříbro jako velké město nedaleko průmyslové zóny bylo přirozeným cílem agenturních zaměstnanců. Dnes už míří kvůli našim omezeným kapacitám i do menších obcí,” konstatuje starosta Stříbra Karel Lukeš (nez.).

Ve Stříbře nyní bydlí stovky agenturních pracovníků, zejména z Bulharska, Rumunska, Maďarska nebo Polska. „Když se u nás začaly objevovat první skupinky zahraničních zaměstnanců, lidé se nás na to ptali. Vnímáme, že lidé kvůli tomu mají menší pocit bezpečí,” říká Lukeš a dodává, že agenturní zaměstnanci ale za konflikty většinou nemohou. Výtržnosti či napadení způsobují místní.

Plzeňský kraj je jedním z krajů, kterých se tato problematika dotýká velmi významně. Vytvořila se tu proto i pracovní skupina koordinovaná Ministerstvem vnitra, kde jsou zastoupeny jak dotčené úřady, tak kraje a obce. Díky těmto diskuzím vznikl i nový dotační program, který má pomoci menším obcím při zajištění bezpečnosti a veřejného pořádku na jejich území prostřednictvím obecní policie.

Kraj vyčlenil na program v letošním roce tři miliony korun, o dotaci může požádat obec s počtem obyvatel do dvou tisíc, která nemá zřízenou obecní policii. „Kvůli prevenci budeme o podporu žádat,” říká například František Trhlík (KSČM), starosta Kostelce, pod který spadá i průmyslová zóna Ostrov u Stříbra. Obec by mohla mít strážníka podle Trhlíka už na konci letošního roku.

Reklama

Doporučované