Hlavní obsah

S Ruskem musíme jednat z pevných pozic. Silných partnerů si váží, říká diplomat

Rozhovor s Jaroslavem Kurfürstem z večerních zpráv Televize Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Má se Západ, potažmo Česká republika bát Ruska? A jak se Rusko na západní státy a tamní struktury dívá? Hostem Televize Seznam byl diplomat a politický geograf Jaroslav Kurfürst.

Článek

Jaroslav Kurfürst strávil dlouhé roky v diplomacii. V Belgii působil jako český velvyslanec, v Rusku nebo Spojených státech zastával další diplomatické role. Rusku a vztahu tamních vládních struktur ke zbytku světa se věnuje také ve své nové knize.

Ruské dějiny jsou podle Kurfürsta typické cykly, ve kterých se střídá obdiv a odpor k západnímu světu. Pozorovat to lze i nyní. „Myslím, že jsme ve fázi, kdy se Rusko proti světu, zejména liberálním demokraciím, snaží bojovat a vede hybridní válku,“ řekl v rozhovoru pro Televizi Seznam.

„Myslím, že cílem Ruska je napadnout samotnou podstatu liberální demokracie. Je to zpochybnění struktury západních zemí a organizací, jako jsou Evropská unie nebo NATO,“ dodal.

Přestože je Rusko západním světem momentálně možná vnímáno jako nepřítel, podle Kurfürsta je ho třeba chápat jako partnera. „Rusko je důležitý partner, měli bychom se snažit s ním najít společnou řeč. Zároveň si ale západní země musejí stát za svým a Rusku to ukázat,“ řekl. Právě to je podle bývalého diplomata klíčové. „S Ruskem máme vést dialog z pevných pozic založených na našich hodnotách. A máme v nich být pevní. Rusko si partnerů s pevnými postoji váží.“

Západní země se ale na domácí scéně často potýkají s vnitřním rozkolem, kdy se některé více či méně vlivné skupiny nebo státní činitelé sami proti hodnotám vyznávaným západním světem otáčejí a napadají myšlenky, na kterých organizace jako EU nebo NATO stojí. Výjimkou není ani Česká republika.

Kurfürst se však do hodnocení toho, zda zmíněné pevné postoje Česko zaujímá, příliš pouštět nechtěl. „Česko má tradici pevných postojů,“ sdělil. Současnou situaci pak okomentoval podobně stroze. „Česko má momentálně několik myšlenkových škol. Jsme ale členy institucí, jako je Evropská unie nebo NATO, a v nich jsme spolehlivým partnerem. A to je důležité,“ dodal.

Celý rozhovor s Jaroslavem Kurfürstem si pusťte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované