Hlavní obsah

S tátou máme za sebou nejtěžší natáčení v životě, vzpomíná Josef Trojan

Výzva s Josefem Trojanem: O splněných hereckých snech a nejnáročnějším natáčení v životě.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mluví se o něm jako o jednom z největších hereckých talentů nastupující generace. Josef Trojan ale příliš nemusí srovnávání se svým otcem Ivanem. Říká, že není fér. Oba se začátkem roku objeví ve filmu Šarlatán a už na konci října Josefa diváci uvidí v kinech jako devatenáctiletého alkoholika Adama ve snímku Abstinent.

Článek

„Původně jsem chtěl protialkoholní léčebnu několik měsíců pravidelně před natáčením navštěvovat,“ říká ve Výzvě osmnáctiletý Josef Trojan.

Režisér a scenárista David Vigner ale nestál o to, aby postavu Adama hrál podle skutečných alkoholiků. „Chtěl, abych si ji vytvořil autenticky sám, takže příprava probíhala mezi mnou a scénářem,“ dodává. (Na ukázku z filmu se můžete podívat v úvodním videu.)

K setkáním s lidmi závislými na alkoholu nakonec došlo, když natáčeli v léčebně v pražských Bohnicích, kde s klienty i mluvil.

„Tam to dopadlo nejlíp, jak mohlo. Takže špatně. Pozorovat ty lidi ve čtyři ráno na procházkách, může být pro člověka tragické, ale spoustu věcí si tam uvědomíte. Třeba to, jaké máte štěstí, že pocházíte z prostředí, kde by bylo těžké dostat se do takových nesnází. Vzhledem k tématu a mojí figuře to bylo další natáčení, které jsem spíš prožil v neštěstí,“ konstatuje. „Jakmile se člověk do závislosti dostane, je to obrovský boj, pro všechny stejný,“ dodává.

Před pár měsíci padla také poslední klapka životopisného dramatu Šarlatán režisérky Agnieszky Holland podle scénáře Marka Epsteina. Josef se při natáčení sešel s Ivanem Trojanem. Nehrají otce se synem, ale různé životní etapy kontroverzního léčitele Jana Mikoláška. Muže, u něhož hledali pomoc obyčejní lidé, komunistický prezident Antonín Zápotocký, T. G. Masaryk nebo nacistický pohlavár Martin Bormann.

„Jan Mikolášek měl strašně smutný život. Na jedné straně chtěl léčit a pomáhat a na druhé straně měl v sobě nějaké běsy. Dokázal pomoct skoro každému, ale ne sobě. Ta postava je velice složitá,“ říká na adresu léčitele, který pacientům diagnostikoval nemoci pohledem na vzorek s jejich močí.

Ivan Trojan, který hraje dospělého Mikoláška, o roli mluvil jako o nejnáročnější, jakou kdy točil. „Vnímám to stejně. U mě je to o něco logičtější. Táta si prošel mnoha rolemi, já bych své spočítal na prstech jedné ruky,“ říká skromně Josef, jenž si zahrál i v několika seriálech.

Přiznává, že s otcem ladili řadu věcí, aby působily na diváka podobně: „Třeba pohledy na ruce, které Mikolášek vnímal jako jakýsi dar, jako by se v nich ukrývala nějaká magie. Pohledy na lahvičku s močí, ze které diagnostikoval nemoci nebo způsob, jakým si skládal košile.“

Proč u svých rodičů – herců nehledá rady, jak ztvárnit filmové role? Jak se mu natáčelo pod vedením světoznámé režisérky Agnieszky Holland? A proč Josef Trojan přerušil své studium na gymnáziu?

Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované