Hlavní obsah

S tisícovkami nových továren na roušky v Číně přichází i podvodníci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Čína díky koronaviru zažívá prudký rozmach výroby obličejových roušek a masek. Ale kontrola kvality často představuje problém a podvodníci využívají chaosu, aby obrali potenciální zahraniční kupce, napsal server Insider.

Článek

Čínský list South China Morning Post napsal 17. dubna, že od začátku roku se v Číně registrovalo 38 000 nových firem a společností, které jako předmět podnikání uvedly výrobu nebo obchod s ochrannými rouškami. Za celý rok 2019 to bylo jen 8594 nových firem.

„Ocitli jsme se přímo uprostřed zlaté horečky v podobě nejžádanějších komodit roku - roušek, masek, rukavic, teploměrů, ventilátorů, nemocničních lůžek, testovacích souprav, ochranných obleků, dezinfekce a brýlí. A podle těch, kdo jsou do téhle honby za ziskem zapojení, neplatí žádná tabu,“ dodal list.

Celosvětově se po propuknutí pandemie nemoci covid-19 nedostávalo - a na řadě míst stále nedostává - ochranných roušek a masek, které jsou zásadním ochranným prostředkem bránícím šíření koronaviru. Obzvláště důležité jsou pro zdravotníky, aby se udrželi v bezpečí.

Čínský boom se netýká jen roušek, ale tvoří jeho značnou část, protože jde o relativně snadno vyráběné zboží. Dají se produkovat rychle a firmy mohou začít být ziskové už po dvou týdnech výroby.

To přimělo továrny, které běžně vyrábějí takové věci jako golfové míčky, elektronické cigarety nebo automobilové díly, aby prozatím přešly na produkci masek.

David Sun, který vede logistickou společnost ve městě Ťin-chua, ale během pandemie využil svou exportní licenci na obchod se zdravotními zásobami, řekl listu South China Morning Post: „Stroje na masky jsou jako tiskárny na peníze. Spousta továren je vyrábí, i když ještě čeká na výrobní licenci.“ Od začátku šíření koronaviru stoupla cena základní ochranné roušky ze zhruba 30 amerických centů (asi osmi korun) na 70 centů.

Záplava nových firem a praktiky Divokého západu vedly k problémům s kvalitou. Koncem března Nizozemsko stáhlo z oběhu 600 000 koronavirových masek, které dovezlo z Číny, když se zjistilo, že jsou vadné.

A výjimkou nejsou ani podvody. Dan Harris, zakladatel mezinárodní právní firmy Harris Bricken, řekl, že během jediného březnového dne mluvil se třemi lidmi, kdy každý z nich přišel o více než milion dolarů.

Nejmenovaný americký podnikatel přišel o tuto sumu poté, co vložil kapitál do společnosti na výrobu masek, která vzápětí zmizela. Další zaplatil přes milion za dodávku ochranných roušek, místo nichž dorazila zásilka špinavých halloweenských masek.

Fabien Gaussorgues, spoluzakladatel společnosti Sofeast v čínském Šen-čenu, která se zabývá inspekcemi a kontrolou kvality, dodal: „Tohle je Divoký západ - a pravidla se přepisují každým dnem.“

Reklama

Doporučované